ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВИЈЕКА!

Наши су преци уградили своје животе, част и морал у ову херцеговачку земљу и баш тај пут изабрали су и наши очеви и браћа када су стали пред непријатеља у Одбрамбено-отаџбинском рату. Својом одлуком да животом бране земљу која је беживотна без вјере, части и морала, уткали су они и своје и име своје породице у ДНК који траје још од Косова и великомученика, од Видовдана.
А од Видовдана до данас било је много Обилића због којих смо ту гдје јесмо и због којих можемо да гласно кажемо ко смо и које вјере смо. Било је, нажалост, и оних који су част продали и народ издали. Издајници, дезертери, фукаре, рђе… неки су од синонима којима их је народ описао, а историја уклесала у херцеговачки камен и памћење – да се зна и не заборави гдје је таквима мјесто. А мјесто им сигурно није у првим редовима данас када се обиљежава Видовдан који је и крсна слава часне Војске Републике Српске. То очито не знају или су заборавили они који нагласише да је међу присутнима на обиљежавању Видовдана био и Петровић, генерални директор Електропривреде. Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске, борци, а уз њих дезертери?! Зашто? Зато што је неко од њих директор? Политичар? Зато што је неко од таквих са стране посматрао како њихови вршњаци одлазе на ратиште? Или зато што борци данас немају храбрости да дезертеру у лице кажу: „Брате, добродошао си на нашу крсну славу, али мјесто ти није у првим редовима. Знаш то ваљда и сам!“
Ако су Петровић и по моралу и части њему слични заборавили гдје им је данас мјесто, неко мора да их подсјети да част и брука, заиста, живе довијека и да не постоји сила која ће из херцеговачког камена избрисати имена наших часних бораца, али и бруку кукавичлука оних који побјегоше и отаџбину оставише.
И док ово пишем кроз главу ми пролази слика оне ноћи када је Требиње требалo дa падне у руке усташа. Отац и стриц били су на ратишту, а ми у кући – не знамо шта чинити. Неке слике су ми изблиједиле, али не и стрепња коју смо осјећали. Данас смо ту захваљујући онима који су своје животе дали за нашу слободу и баш због њих сви смо у обавези да ствари назовемо правим именом и да дезертерима кажемо гдје им је мјесто!
СВИМ БОРЦИМА ЧАСНЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЖЕЛИМ СРЕЋНУ КРСНУ СЛАВУ!

Аутор: Душко Миљановић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО