Заблуда

“Можете бити најбољи студент или најбољи стручњак у некој области, али ако нисте у систему власти, ако нисте дио власти, све то може изгледати као заблуда.” Рекао је ово једном, негдје, неко, и то редовно доказује.

Можете бити Марија Вукајловић, студент генерације Филозофског факултета, која нема посла, па на штанду у центру Бањалуке продаје књиге.

Можете бити Зорица Томић из Пала, која је као најбољи студент дипломирала на катедри за географију на Филозофском факултету у Источном Сарајеву, годинама не може да се запосли у својој струци већ ради у спортској кладионици.

Можете бити и професорка Милена Ставрић, која није била добра за бањалучки Универзитет, али је добра да предаје на Харварду.

Можете бити и Јелена Колоња, која је дипломирала социологију као студент генерације, а сада је магистар социјалног рада и већ седму годину од тих признања нема ништа.

Можете бити и Његош Тушевљак, који је напустио БиХ у потрази за бољим животом, па у Холандији постао прави херој, кога је њихова полиција позвала да ради за њих.
Можете бити и најбоља студенткиња Правног факултета у историји Сарајева, као Амна Мухамедовић, која је у БиХ до сада добила једну понуду за посао, док је у Њемачкој за један дан добила седам. Није била у систему власти, шта ћете.

С друге стране, то све значи да можете бити и најгори студент, никакав стручњак или особа које нема ни дана радног искуства, али ако сте дио власти, можете врло лако постати министар, директор, савјетник…

Можете бити амбасадор који одлази у страну земљу да представља БиХ, а да не зна ниједан страни језик. Можете бити студент који је за једну годину завршио факултет на установи која се води као д.о.о. и постати министар. Можете имати забрану уласка у неку државу због корупције и борити се протв корупције у БиХ, бити неписмени и постати директор, завршити средњу у тридесетима и постати савјетник, купити диплому и постати директор обавјештајне агенције, а можете понављати разреде и постатати министар.

Можете шта хоћете, јер сте у систему власти, и то све не изгледа као заблуда.

Јасно је да добар просјек није увијек гаранција доброг стручњака, нити значи да они који су имали лош просјек не заслужују да буду на високим позицијама. Није страшно ни обновити годину.

Страшно је што они најбољи немају ни шансу да се докажу и страшно је што у јавним институцијама, поготово на високим функцијама, стручност и знање у већини случајева нису никакви параметри.

(Тања Вукмановић – Српскаинфо/ Херцеговац)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО