Сигурност мене и моје породице је угрожена због хапшења Новалића!

Тадић: Тужиоци раде свој посао
Гордана Тадић, главна тужитељица Тужилаштва БиХ, у интервјуу за „Фаце тв“ појаснила је процедуру по Закону о кривичном поступку, а по којем поступају тужиоци Тужилаштва БиХ у истрази која је отворена против Фадила Новалића, премијера ФБиХ, Фахрудина Солака суспендираног директора ФУЦЗ-а те Фикрета Хоџића, власника „Сребрене малине“.

Она се осврнула на предмет и појаснила је процедуралне ствари не улазећи у сами меритум, јер како каже тим од три тужиоца ради на томе.

– Након новинског чланка СИПА је извршила провјере и утврђено је да је то надлежност Тужилаштва БиХ и на томе ради тим тужилаца. Неки кажу да радимо преспоро, али вријеме је пандемије. Ми смо се као земља требали припремити за то. Има за сада поприлично отворених предмета за угрожавање здравља за вријеме пандемије – појаснила је Тадић.

Додала је да је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево испрва отворило истрагу, коју је преузело државно тужилаштво.

– То је била правна, а не политичка интервенција. У спису су била само четири папира. У медијима су се појавили иступи да смо требали преузети огромну документацију, али тужитељица из сарајевског тужилаштва казала је да је отворила истрагу, да не би дошло до уништавања доказа. Ради се о основној документацији – устврдила је Тадић.

Она је додала да је одмах по преузимању предмета оформила тим од три тужитеља, и они сада раде свој посао.

– Не могу говорити шта ће се даље дешавати. Што се тиче ЗКП-а СИПА је имала право да их задржи на 24 сата, Тужилаштву, на 24 сата и Суд исто тако…Не одлучујем да ли ће остати у притвору, то тужиоци одлучују они дају приједлог. Не могу говорити о живом предмету, јер никакав акт према Суду није отишао. Не могу вам потврдити да ли је приједлог написан, јер то тужилачки тим ради – каже Тадић.

У наставку интервјуа Тадић је упитана да да мишљење о писму Бакира Изетбеговића, на шта је казала:

– То је директан пристисак на рад Тужилаштва и угрожавање моје сигурности и сигуности моје породице која је већ била угрожена. Моја сигурност је додатно погоршана, а морам рећи да имам у ужој и широј породици вишенационалне чланове. То је срамота која се наноси цијелој мојој породици. То је једна врста келевете. То је пријетња и притисак и жеља да неко други дође на мјесто главног тужиоца. Не знам ко би господину Бакиру Изетбеговићу више одговарао – рекла је главна тужитељица Тадић.

Предмет изложен пажњи јавности
Тадић је поново потцртала да се не осјећа сигурно.

– Не осјећам се сигурно у ФБиХ гђе проводим живот са цијелом својом породицом. Сви чланови моје породице су у БиХ. Не знам је ли то притисак да напустимо БиХ? Ја сам јака особа, радим на основу чињеница и закона, на основу Устава. Тако ћу наставити. Ово је само један од предмета. Имамо 6.000 пријављених особа, а ово су само три особе. Овај предмет није требао бити толико изложен пажњи јавности. Увијек постоји пресумпоција невиности без обзира колико имате доказ – резлутна је била Тадић.

Тадић је у наставку разговора казала је да су новинари много помогли у раду Тужилаштва.

– Не могу говорити о доказима. На истрагу нико не смије утицати. Било какво неодговорно понашање било кога може се третирати као ометање истраге – каже Тадић.

На питање шта је у афери „Респиратори“ тумачено као прање новца, Тадић је рекла да не може казати.

– Тужиоци воде предмет, они ће донијети тужилачку одлулку на основу материјалних докумената. Не могу ништа више рећи о томе. Сам назив афера за Тужилаштво није познат појам. Ми имамо предмете и пријављена лица, осумњичена и оптужена лица – казала је Тадић. Напоменула је да је овај предмет је означен као предмет организованог криминала и корупције.

Било је много монтираних процес
На питање о реакцији Фахрудина Радончића, министра Сигурности БиХ и лидера СББ-а о овом предмету када је казао да „вјерује у независно Тужилаштво и његов рад“, Тадић је казала:

– Драго ми је ако је тако рекао. Затекла сам врло тешко стање у Тужилаштву. Било је много процеса без довољно чињеница и доказа, такозваних монтираних процеса који су резултирали ослобађајућим пресудама. Рекла сам да тога више неће бити. Тако се и ради. Само на основу чињеница. Међутим, није све до Тужилаштва, оптужница иде у суд, али то не могу коментарисати – рекла је Тадић.

Тадић је казала је да тужиоци нису имали дилема око уласка у кабинет Себије Изетбеговић, директорице КЦУС-а.

– Уколико Тужилаштво тражи одређене доказе и документе сви су дужни да нам дају. Ако предају добровољно законито је. У супротном, ради се другачије – навела је Тадић.

Додала је да подржава жене на водећим фунцкијама.

– Имају другачије способности и погледе јер, ево у Тужилаштву се показало, да три тужиоца завршише на лош начин. Ствари сагледамо другачије и мање се крећемо у односу на мушкарце. То је у животу тако – навела је.

Бука


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО