Обрачун са криминалом или нешто друго?

Да ли је коначно кренуо обрачун са корупцијом и криминалом у Босни и Херцеговини или је то увод у дуготрајну блокаду Федерације и државе, до неизвјесног краја?

Пише: Елдин Карић/Журнал

“Видјећемо, ко се посљедњи смије – најслађе се смије”, поручила је прије три непуна мјесеца главна тужитељица БиХ Гордана Тадић са говорнице Парламента Босне и Херцеговине, њежно погледала шефа ХДЗ Драгана Човића и додала: “Немојте мислити да у наредном периоду неће бити предмета високе корупције. Биће и са осуђујућим пресудама. Стање у земљи није добро“.

Гордана Тадић, главна тужитељица БиХ

Није тешко претпоставити колика је ширина осмијеха тужитељице Тадић, али најмање тројици људи јутрос није до смијеха. Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, директор Управе Цивилне заштите ФБиХ Фахрудин Солак и власник фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић задржани су синоћ у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву. То је резултат истраге о нерегуларностима око набавке 100 респиратора у вријеме пандемије изазване корона вирусом. Нажалост, као и безброј пута до сада, не ради се о тријумфу правде у Босни и Херцеговини, него о сукобу удружених злочиначких подухвата, са озбиљним политичким посљедицама на живот грађана на овим просторима.

ПРИЈЕТЊЕ ГОРДАНЕ ТАДИЋ

Новалић, Солак и Хоџић задржани су у СИПА-и због афере око набавке респиратора преко фирме “Сребрена Малина”. Мимо законске процедуре за јавне набавке фирма која се бави узгојем малина требало је да набави сто респиратора, који се употребљавају за одржавање на животу тешко обољелих од корона вируса. Све у том процесу набавке било је спорно, па чак и сами респиратори за које се на крају испоставило да се не могу употребљавати за лијечење, због чега су и набављени. Тешко да у том ланцу набавки и одговоности има неко ко није крив. За сада, Тужилаштво ову тројици води као осумњичене. Још увијек се очекује када ће им се придружити Јелка Милићевић, министрица финансија у Новалићевој влади, која је једнако одговорна за неред око респиратора.

Изгледа као да вербалне пријетње Гордане Тадић са парламентарне говорнице добијају своју конкретну форму. Вијест да су коначно кренула хапшења због корупције и криминала требало би да обрадује сваког у овој држави. Сваког ко није у систему власти. Одлучност Тужилаштва БиХ требало би да забрине све оне који су деценијама водили ову земљу, како оне на власти, тако и оне који су једнако одговорни што корупција до сада није процесуирана, а најодговорнији што “стање у земљи није добро” шетају слободно и даље владају. Само у посљедњих годину дана јавност у овој земљи је сазнала за “поткивање”предсједника Високог судског и тужилачког вијећа Милана Тегелтије, како се у Широком Бријегу купују дипломе, како хрватске обавјештајне службе по Босни и Херцеговини врбују исламске терористе, како се мигранти убацују из Србије, а враћају у БиХ из Хрватске, како премијер Федерације са својим министром договара послове у намјенској производњи за властиту фирму, како син члана Предсједништва БиХ “сарађује са ИТ компанијом” која добија милионске послове, како “калира” 18 тона папира за штампање изборних листића у штампаријама под контролом СНСД-а… Скоро да није било дана, а да се у Босни и Херцеговини није појавила нека нова корупцијска афера. О неријешеним убиствима Давида Драгичевића и Џенана Мемића да не говоримо.

НОЋЕЊЕ У СИПА-И

Случај са набавком стотину респиратора или пољске болнице у организацији Радована Вишковића, премијера Републике Српске, тачније шатора вриједних више од четири милиона марака, само су посљедњи у том предугом низу криминала и корупције у Босни и Херцеговини. “Сребрена малина” је тек онај украс на горкој торти криминала и корупције из кухиње СДА-ХДЗ-СНСД. Можемо ли вјеровати како је главна тужитељица Гордана Тадић одлучила да коначно прогута овај горки десерт па је кренула од украсне делиције? Треба вјеровати да хоће. Да ће након Новалића, Солака и Хоџића, у просторијама СИПА-е “бити задржани” и Милан Тегелтија, Додик&син, Драган Човић, Себија Изетбеговић, Радован Вишковић, Фахрудин Радончић, Драган Лукач, Асим Сарајлић, Дино Конаковић… Огромна је листа чекања за смјештај на овој неатрактивној локацији у Источном Сарајеву. Можда ће и сама морати коју ноћ провести на канцеларијском отоману свог друга Ђуре Кнежевића, тек да му објасни шта једна кладионица ради у пословном простору њене куће, пардон, куће њеног свекра, гдје она сасвим случајно живи.

Треба вјеровати да ће се наставити овај непопуларни, али за Босну и Херцеговину врло атрактиван туристички аранжман у просторијама СИПА-е. Ако се ова туристичка понуда оконча “ноћењем” ове тројице у афери “Респиратор”, онда би неко могао помислити како је све ово само наставак политизирања правосуђа. Неко би, не дај Боже, могао помислити како се један очити случај корупције и криминала, као и хапшење премијера жели искористити за блокирање Федерације. Како ХДЗ жели преко Маринка Чаваре да преузме контролу над Федерацијом БиХ. Да неко спрема коначну реализацију плана Милорада Додика и Драгана Човића о сецесији Босне и Херцеговине. Да се од Федерације жели направити један трајни “Мостар”. Да се због избора чланова Централне изборне комисије, који нису по вољи ХДЗ-у и Додику, Драган Човић жели, преко Тадићке и Кнежевића, осветити СДА, свом деценијском политичком партнеру у криминалу. Да ће ова двојица реализирати дугогодишњи план њихових пријатеља из Руске Федерације о успостави апсолутне контроле на овом простору до коначно распада државе. Да је недавна миса за Блеибург у Сарајеву, у режији хрватског Сабора, била само уводна представа о томе како постоји сукоб између Бошњака и Хрвата у БиХ.

Свашта би човјек могао помислити уколико Тадићка заустави борбу против корупције и престану хапшења за све досадашње корупцијске афере. Уколико изгуби апетит након што поједе малину са ове тешкојестиве торте. Без обзира колико она сребрена била.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО