Требињске барке поново плове Требишњицом

Требишњицом су поново запловиле барке. Разгледање Требиња са ријеке од прошле године је дио туристичке понуде. Туристички радници у Требињу надају се страним туристима након отварања граница.
До тада би и Требињци могли да упознају град са ријеке јер, како кажу власници барки, тек сваки десети Требињац је видио свој град са Требишњице.

До половине прошлог вијека на Требишњици је било око тридесетак оваквих чамаца. Данас их је десетак и атракција су града на југу Херцеговине.

“Ја се искрено не бих базирао само на туристе јер мислим да је само десет одсто Требињаца виђело Требиње са воде. Требишњица је реално наш бисер, читав град је око ње саграђен. Наша понуда за сада је ових десет традиционалних лађа, ми их изнајмљујемо и радимо туре са њима”, казао је Обрад Станић, власник “Барке на Требишњици” Требиње.

Са Требишњице посебан је доживљај кола за наводњавање као што је Малтезово, Бањ вир , али и требињског Старог града. Прошле године на баракама су већином били страни туристи. У Требињу им се надају поново по отварању граница.

“Са отварањем граница ће се повећати потражња за баркама на Требишњици, прошле године су биле јако интересантне, а вјерујем да ће и ове године бити иста потражња, како за домаће тако и за стране туристе”, рекла је Драгана Иванковић из Туристичке организације Града Требиње.

Требињска “понуда на води” ускоро ће бити проширена. Па су тако већ спремне и барке на којим ће бити понуђен и ручак на води.

У барци се могу возити три особе, а цијена је десет КМ за једну особу. Обилазак Требиња са воде траје од сат до два или чак и дуже, уколико то желите. Лађе су се након пола вијека вратиле на Требишњицу захваљујући пројекту “Живот на граници Црне Горе и БиХ – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције”.

(БХРТ)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО