Пријетње свештенику из Бара: Попови се више неће моћи шетати Црном Гором

Из Митроплије црногорско-приморске оштро су реаговали након синоћњег напада на свештеника Николу Радовића у Бару којем је група младића наочиглед супруге и дјеце, запријетила да попови убрзо више неће моћи Црном Гором да се шетају.

Како наводе из Митрополијенапад на свештеника Николу Радовића испред Парохијског дома у Бару показује да је безбједност епископа и свештеника у Црној Гори озбиљно угрожена.

Митрополит Амфилохије

„Свештенику Николи је група младића дошла изпред дома, почела да урличе, виче, пријети. То је изазвало узнемирење нарочито код мале дјеце и супруге. На молбу оца Николе да се разиђу и иду својим путем, почели су да му псују српску мајку и да му пријете, помињући да попови убрзо више неће моћи по Црној Гори да се шетају“.

„Ако томе додамо да је најбучнији из те групе био младић исламске вјероисповијести, онда видимо сву неозбиљност и неодговорност, на првом мјесту предсједника Ђукановића и премијера Марковића који цртањем мета владикама и свештеницима стварају амбијент који, надамо се, нико у Црној Гори не жели. Није ли ово плод Ђукановићеве злонамјерне и нетачне констатације да “Црква увози свештенике?“, запитали су се из Митрополије, додавши да је случај је пријављен полицији.

Оштро протестујући и осуђујући овакво понашање власти и њихових присталица, из Митрополије су такође позвали све у Црној Гори, а нарочито оне који су најодговорнији — да престану са гоњењем Црквеепископа, свештенства и вјерујућег народа, уз молитву да се литије што прије врате, јер се кроз њих очигледно исцјељује ово друштво од међусобне мржње и пакости.

Подсјетили су такође да већ мјесецима траје отворена кампања против Цркве, епископа, свештенства и вjерујућег народа у Црној Гори, те да је антиуставни и нецивилизaцијски закон о слободи вјероисповијести био је јасан и конкретан корак којим се владајућа већина отворено декларисала као антихришћанска, нарочито антиправославна.

Владика будимљанско - никшићки Јоаникије

„Доба коронавируса је показало да је власт и богоборна и да јој ништа није свето. Затварање православних храмова, полицијске опсаде, забрањивање вјерницима да улазе у њих, спречавање свештеника у обављању својих вјерских обреда и на крају хапшење и притварање свештеника и владике су поступци који Црну Гору полако претварају у државу која више личи на тоталитаризам Енвера Хоџе него на савремену и демократску државу. Обраћања најодговорнијих људи у држави само су потврдила да све ове акције нијесу производ случајности и некоординације, већ смишљен и опасан план обрачуна са Православном Црквом“, казали су из Митрополије

„Одлучни да истрајемо на путу Божијем, ходећи стазама Светих Божијих људи, уздајући се у њихову помоћ поручујемо још јаче и гласније – Не дамо светиње!“, закључли су из Митрополије црногорско приморске.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО