Породица убијеног Саше Пантића најавила протесте


Након што је Окружни суд у Бијељини донио ослобађајућу пресуду за Марка Зарића (23) и Петра Бујиновића (23) по оптужници за убиство навијача Партизана, двадесетогодишњег Александра Саше Пантића, реаговала је породица убијеног. Најављују мирне протесте за сутра испред Суда.


Сестра убијеног Саше, Александра Пантић, очајна је након изречене ослобађајуће пресуде. Каже да је правда сахрањена.

“И то не први пут у нашој држави. Није да нисмо навикли. Била сам спремна у тој судници на сваки сценарио, на минималне, условне казне. Али на сценарио да се у 21. вијеку ослободе убице поред свих материјалних доказа, ДНК анализа, трагова, толико учесника, камера, то је просто немогуће за повјеровати. Али, ето, ми смо држава могућности”, каже Александра.

Жао ми је и страшно је ово што се десило, али закон не познаје осјећања нити претпоставке и суд се доноси искључиво на основу чињеница и изнијетих доказа, каже бранилац једног од оптужених.

“Не ради се о томе да је правда убијена, правда управо подразумијева правичан поступак, јер правде нема без правичног поступка и примјене закона. Само се тако правда остварује, али има једна друга ствар – да ли су истражни органи поступали на прави начин, да ли су они провели детаљну истрагу, те разријешили сва питања која је требало разријешити, прибавили доказе. То је питање које треба да поставља оштећена”, каже Петко Будиша, адвокат оптуженог Марка Зарића.

“Од самог старта то није добро изгледало, али је од нас тражено да вјерујемо тужиоцу. И ми смо јој вјеровали. Али, од пресуде, ја не вјерујем више ни у једну институцију Републике Српске. Наше повјерење је изиграно”, поручује Александра Пантић.

Уколико се не примјењују закони у држави, правна сигурност није загарантована никоме, поручује Будиша. Додаје да је суд поступио правилно, и појашњава:

“Двије су кључне чињенице. Прије свега, повреде нису нанесене дрвеним предметом, како се тврдило у оптужници, а наведено је да је Марко Зарић њиме дјеловао, ширине 3,7 цм. Повреде су нанесене металним предметом, ширине 1,5 цм. И трагови оштећења на глави оштећеног су ширине 1,5 цм, дужине од 7-8 цм. Друго, повредилац је дјеловао десном руком, мој брањеник је љевак, што је потврђено и на бази доказа које смо извели”.

“Судско вијеће је утврдило да то није та мотка, да постоји нека друга мотка, за коју ја јуче први пут чујем у судници. Да постоји метална шипка којом је убијен мој брат, али на њој се налази само ДНК мог брата. Тако да је мој закључак, да се мој брат сам убио. Чињеница да први пут чујем у судници да постоји метална шипка којом је мој брат убијен јесте чињеница да су докази скривани”, рекла је сестра убијеног.

Она додаје да се не осјећа безбједно.

“Послије образложења пресуде за убиство, главе расцопане као лубеница, и образложења које је трајало три минуте. У Суду који је требало да представља посљедњу карику у овом ланцу неправде. Осјећам се несигурно, али снажно. Шта ми даје снагу? Чист образ мога брата мени даје снагу”, поручила је.

“Сигуран сам да ниједан грађанин не би желио да неко невин буде стрпан у затвор, уколико није доказано да је починио то кривично дјело, па и у овом случају”, каже адвокат Будиша.

Сутра ће се у 16 часова одржати мирни протести испред зграде Окружног суда, најавила је сестра убијеног. Нисмо добили информацију да ли ће Тужилаштво уложити жалбу на ову првостепену пресуду, на коју има право.

БН ТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО