Укинуто ванредно стање у Републици Српској!

Народна скупштина Републике Српске донијела је данас одлуку о укидању ванредног стања што говори о све бољој епидемиолошкој ситуацији и повратку ка нормалном начину живота.

За ову одлуку данас је гласало 60 посланика.

Премијер РС-а Радован Вишковић рекао је да се укидањем ванредног стања укида и полицијски сат. Он је такођер поручио да то не значи да грађани не треба да се придржавају мјера.

„Мој апел грађанима је да се сви одговорно понашамо“, рекао је премијер РС-а.

Ванредно стање је укинуто јер је епидемиолошка ситуација која се односи на коронавирус стављена под контролу. Народна скупштина РС-а прогласила је ванредно стање 28. марта.

Укидању ванредног стања је претходила бурна расправа опозиционара са премијером РС-а Радованом Вишковићем, а најгласнији су били Небојша Вукановић и Драшко Станивуковић који су замјерали све оно што је власт радила у претходном периоду.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске сматрало је оправданим увођење приступа којим ће се постепено враћати нормалан живот, односно цијени да су створени предуслови за укидање ванредног стања.

„Према дневном показатељу омјера броја тестираних и броја особа с позитивним резултатом тестирања, који је стабилан, а при чему није дошло до презасићења капацитета здравственог система у РС-у, те како се биљежи линеаран раст броја заражених особа, сматра се оправданим увођење приступа који ће нас постепено враћати у „нову нормалу“. То значи враћање ранијим активностима, са придржавањем мјера физичке дистанце и интензивним спровођењем мјера респираторне хигијене и дезинфекције, уз континуирано епидемиолошко праћење и наџор над спровођењем закона и других аката“, пише у образложењу одлуке.

Ванредно стање је проглашено како би се убрзало доношење важних одлука и њихово извршење у вријеме кризе коју је изазвала пандемија коронавируса.

Епидемиолошка ситуација у цијелој БиХ дан за даном све је боља. У нашој земљи укупно је регистровано 2.351 случајев заразе коронавирусом. Од тог броја до данас се опоравило 1.446 особа, а преминуло је 136.

Надлежни и даље апелују на грађане да се придржавају основних препорука, а то је држање социјалне дистанце, ношење заштитних маски и често прање руку.

Кликс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО