Саслушан инспектор Пореске управе РС: У књизи о моралу крио 21.400 евра

БАЊАЛУКА, ПРИЈЕДОР – Током претреса гараже Немање Баровића, инспектора Пореске управе Републике Српске, који је ухапшен због сумње да је примио 5.000 КМ мита, полиција је уочила и књигу „Етички кодекс за професионалне рачуновође“, а у њој је пронашла 21.400 евра, сазнају „Независне новине“.

„У књизи је била бијела коверта са гомилом новца. Углавном су то биле новчанице у апоенима од 500 евра, мада их је било неколико и од 200 евра“, откривају извори „Независних“.

Фото: Независне

Тај новац је под лупом истражилаца, баш као и 5.000 марака, колико је пронађено током хапшења овог инспектора, који је у четвртак испитан у Републичком јавном тужилаштву.

Он је тог дана, ујутру, спроведен у ову правосудну институцију, а да ли ће поступајући тужилац затражити притвор за осумњиченог инспектора, до закључења овог броја „Независних“ није било познато.

Инспектор Пореске управе Републике Српске из Подручног центра Приједор ухапшен је у сриједу, у полицијској акцији „Сводна“, јер је, како га сумњиче, од привредника из истоименог насеља у општини Нови Град, тражио и узео 5.000 марака.

Мито је, како га терете, узео у канцеларији, а наши извори потврдили су да је акција добро испланирана и да се радило о означеном новцу.

Како је, уз навођење иницијала осумњиченог, саопштено из МУП-а РС, током хапшења пронађени су новац и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет су, уз асистенцију колега из Полицијске управе Приједор, претресли више просторија у Приједору.

Акцију су реализовали припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске под наџором Посебног ођељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва.

Из Пореске управе Републике Српске су, подсјетимо, поручили да подржавају активности полиције и тужилаштва на сузбијању корупције и криминала.

„По добијању званичних информација о овом предмету од истражних органа, у складу са законом одлучићемо и о покретању дисциплинског поступка против овог инспектора“, саопштили су из Пореске управе РС.

Послодавци: Пријавити корупцију
Позивамо све послодавце у РС да послују у складу са позитивним прописима, као и да пријаве сваки вид коруптивног понашања, поручили су из Уније удружења послодаваца РС поводом, како је наведено, акција на откривању кривичних ђела у вези са коруптивним радњама пореских службеника.

„Унија удружења послодаваца Републике Српске даје пуну подршку институцијама РС у спровођењу наведених активности и спровођењу стратешких циљева дефинисаних у Стратегији борбе против корупције у РС 2018-2022“, саопштили су из Уније.

Како су додали, имајући у виду тежину посљедица коруптивног понашања и дјела по цјелокупну заједницу, и раширености ове појаве у заједници, потребно је драстичније кажњавати починиоца ових кривичних дијела.

„Унија удружења послодаваца РС користи прилику да нагласи значај предузимања оваквих и сличних акција од стране свих институција РС чијим ђеловањем се може сузбити ова негативна појава и заштитити интегритет државне управе“, навели су из Уније.

Независне новине


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО