ЦГ: Само се у цркве и даље не може; почињу да раде фризери, козметичари, стоматолози, таксисти…

Од данас обавезне маске, почињу да раде фризери, козметичари, стоматолози, таксисти…

У складу са препорукама Националног координационог мјера данас у Црној Гори почиње ублажавање мјера које су биле донијете у циљу спречавања шпиренај коронавируса.

По посебним условима данас почињу да раде продавнице, занатске радње, сервиси, фризерски и козметички салони, фитнес центри, књижаре, стоматолошке ординације, ауто-школе, рент-а-цар услуге, музеји и галерије, кладионице… Такође, од данас је обавезно ношење маски у свим затвореним просторима.

Премијер Црне Горе Душко Марковић је синоћ у интервјуу казао да ће са НКТ у наредним данима видјети кад се могу ублажити мјере и за вјерске заједнице.

„Дао сам инструкције да се сагледа када можемо разговарати о почињању вјерских активности. Вјерујем у разумијевање”, поручио је он“.

Дакле, у теретане се може, у цркве не може!

Мјере које од данас важе су:

1. Послодавац је обавезан да за запослене обезбиједи коришћење заштитне маске и средства за дезинфекцију.

2. Послодавац је одговоран да обезбиједи досљедно поштовање мјера од стране потрошача, корисника услуга и посјетилаца.

3. ТРГОВИНЕ И ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ: један потрошач на 10 м² и минимум два метра дистанце у објекту и испред, контрола броја на улазу/излазу, ношење маски, одвајање на касама плексигласом. Послодавци и власници су дужни да истакну на улазу у продајни објекат на видном мјесту обавјештење о прописаним привременим мјерама превенције и сузбијања новог коронавируса са упутствима за њихову примјену. Да обезбиједе да сви запослени, укључујући и продавце на зеленим пијацама и потрошачи, носе заштитне маске, у складу са упутствима Института за јавно здравље Црне Горе.

Ако потрошач испробава гардеробу преко главе, она се мора оставити ван излагачког простора најмање 72 сата.

4. ЗАНАТЛИЈЕ, СЕРВИСИ и сл: један корисник на 10 м² и минимум 2м дистанце, дезинфекција руку на улазу/излазу, ношење маски за запослене и кориснике услуга.

5. ФРИЗЕРИ И КОЗМЕТИЧАРИ: да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м² или изузетно два лица уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга, а ако то није могуће да обезбиједе преграду између радних столица (од неупијајућег материјала у висини од најниже 2 м). Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Запослени и корисници услуга су у обавези да носе заштитну маску, а у случају да се кориснику пружа услуга бријања или козметичког третмана на лицу када корисник не носи маску, запослени је дужан да осим заштитне маске носи и визир или наочаре, у складу са упутством Института за јавно здравље Црне Горе.

Реквизити морају бити дезинфиковани након сваке употребе.

6. ФИТНЕСС ЦЕНТРИ И ТЕРЕТАНЕ: Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м² или изузетно два лица уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Запослени су у обавези да носе заштитну маску, осим приликом активног тренинга / вјежбања.

Корисници услуга фитнес центара и теретана су у обавези да приликом промјене мјеста вјежбања и промјене справе на којој вјежбају адекватним дезинфекционим средством дезинфикују површину и справу гдје су вјежбали, укључујући и друге мјере, у складу са упутством Института за јавно здравља Црне Горе.

7. КЛАДИОНИЦЕ И КОЦКАРНИЦЕ: Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м². Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Да запослени и играчи у овим објектима су у обавези да носе заштитне маске и поштују мјеру физичке дистанце од најмање 2 м.

Играч у објекту у којем се приређују игре на срећу мора користити своју оловку. Играчи у објекту у којем се приређују игре на срећу у обавези да послије сваког коришћења апарата за игре и играћих помагала адекватним дезинфекционим средством дезинфикују аппарат, у складу са упутством Института за јавно здравља Црне Горе.

Рад казина је и даље забрањен.

8. ШАЛТЕР САЛЕ (ДРЖАВНИ ОРГАНИ, БАНКЕ и сл.): Да у шалтер салама организују рад са грађанима на начин да у исто вријеме у сали може да борави само једно лице на 10 м² уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између корисника услуга. Да поставе параван (од провидног неупијајућег чврстог материјала) између запосленог и корисника услуге. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Да запослени и корисници услуга носе заштитне маске, у складу са упутством Института за јавно здравље.

9. БИБЛИОТЕКЕ, МУЗЕЈИ и слично: Да рад организују на начин да у објекту у исто вријеме може да борави само једно лице на 10 м², уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између корисникâ услуга. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Да запослени и корисници услуга носе заштитне маске, у складу са упутством Института за јавно здравље.

10. СТОМАТОЛОШКЕ ОРДИНАЦИЈЕ обавезне су: да рад организују на начин да обезбиједе систем обавезног заказивања пацијената. Да у исто вријеме у чекаоници може да борави само један пацијент на 10 м², уз поштовање физичке дистанце од најмање 2 м између пацијената. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку пацијената на уласку/изласку из ординације Да сви запослени поштују процедуре рада и носе личну заштитну опрему, у складу са препорукама Института за јавно здравље и Стоматолошке коморе Црне Горе.

11. АУТОБУСИ: Власници возила за превоз путника у јединицама локалне самоуправе у којима нема локалне трансмисије новог коронавируса обавезни су да обављају превоз само уз примјену мјера превенције (ношење заштитних маски, без могућности стајања у возилу), у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

На снази је обустава јавног превоза путника у међуградском, приградском и градском аутобуском и комби превозу, осим за организовани превоз запослених. Ова забрана не односи се на јавни градски и локални приградски аутобуски и комби превоз путника у јединицама локалне самоуправе у којима нема локалне трансмисије новог коронавируса. (Аутобуски саобраћај је могућ унутар општина у којима нема инфекције кофонавирусом).

12. ТАКСИ: максимим двије особе на задњим сједиштима, дезинфекција квака и слично између двије вожње. Да превоз лица врше на начин да у возилу буду највише два лица која су смјештена на задњем сједишту возила и да та лица и возач носе заштитне маске. Возач има обавезу да након завршене вожње дезинфикује површине које најчешће додирују путници (кваке и унутрашњи дјелови врата и сједишта) средствима за дезинфекцију, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

13. РЕНТ-А-КАР: Да рад организују на начин да у објекту у којем се врши изнајмљивање возила на 10 м² површине објекта може да се налази само једно лице. Запослени и корисници услуга обавезно носе заштитне маске унутар објекта за изнајмљивање возила. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из објекта. Да дезинфекују унутрашњост возила за изнајмљивање средствима за дезинфекцију прије уласка корисника услуга у возило, као и након враћања возила од страна корисника услуге, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

14. АУТО ШКОЛЕ: Да рад организују на начин да у просторијама за теоријску наставу и полагање теоријског дијела возачког испита на 4 м² површине просторије може да се налази само једно лице. Да обезбиједе средства за дезинфекцију руку корисника услуга на уласку/изласку из ових просторија. Запослени и корисници услуга обавезни су да носе заштитне маске, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање 2 м. Ауто школе у обавези су да прије и након коришћења возила за практичну обуку кандидата и полагање практичног дијела возачког испита дезинфикују унутрашњост возила средствима за дезинфекцију, у складу са упутством Института за јавно здравље Грне Горе.

15. ВЛАСНИЦИ КУЋА ИЛИ ПОЉОПРИБРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА у другим општинама могу да путују уз попуњену потврду преузету са сајта Институт за јавно здравље Црне Горе. (Подаци попуњени у потврди и стварни боравак на наведеној адреси биће предмет контроле.) Уз обавезно избјегавање контакта са другим лицима (осим чланова породичног домаћинства), као и уз обезбјеђивање физичке дистанце од најмање 2 м приликом обављања послова на пољопривредном газдинству.

16. РИБОЛОВЦИ ИЛИ ВЛАСНИЦИ ПЛОВИЛА могу да путују у мјесто риболова/пловидбе. Морају носити риболовну/пловидбену дозволу.

Запослени у јавном сектору у обавезни су да на послу носе маске.

Чланови породичног домаћинства могу заједно да буду на јавним површинама уз минимум 2м дистанце према осталим лицима.

In4s


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања