Најпознатија баба наше историје, мајка српских јунака – Баба Вишњу вољела је цијела Србија

Србија ће Баба Вишњу заувек памтити као мајку великих српских јунака по којој је цело једно насеље добило име- Вишњица.

У народу је остала запамћена као баба Вишња. Не зна се ни када, ни где је рођена, мада постоје неки наводи да је рођена у Доњој Трепчи.
Радомир Илић наводи да је Баба Вишња рођена у породици Урошевић, а многи су је знали као Гојковићеву кћер.

Баба Вишња се удавала сва пута. Први пут 1765. за Обрена Мартиновића коме је родила троје деце- Јакова, Милана и ћерку Стану. Око 1780. Обрен је умро, Баба Вишња се преудала за Тодора Михаиловића из Горње Добриње.

Тодору је родила три сина, Милоша, Јована и Јеврема. И баш ће тај, најстарији Баба Вишњин син из другог брака подићи Други српски устанак и уписати се у српску историју као један од најспособнијих вођа српског народа.

Милош је добио име по Тодоровом деди.

Баба Вишња је по други пут остала удовица када јој је најмлађи син Јеврем имао само две године.

На позив синова из првог брака Баба Вишња се сели у Брусницу, а са собом води и синове из другог брака, који усвајају презиме своје полубраће- Обреновић, на које додају и своје- Тодоровић.
Старија полубраћа бавила су се трговином стоком, све до Првог српског устанка, а у посао су увели и најстаријег полубрата Милоша.

Руднички, пожешки и ужички војвода Милан Обреновић био је један од покретача и вођа народног устанка 1804. године. Млади Милош је, заједно са њим, учествовао у бројним бојевима, чак је био и тешко рањен. Због показане храбрости, вожд Карађорђе дао му је на управу и одбрану Ужичку нахију и тако је Милош и после пропасти Првог српског устанка био један од истакнутијих војвода у Србији. Отприлике две године после угушеног Првог, Милош је покренуо Други српски устанак, попевши се на камен са заставом у руци и викнушви оно чувено: “Ево мене, ето вас, рат Турцима”.

Баба Вишња није дочекала ослобођење Србије од Турака. Преминула је 1817. године 18. јуна, а сахрањена је у дворишту манастира Враћевшница код Горњег Милановца, који је име добио по њеном сину војводи Милану.

Споменик јој је подигнут у Горњој Трепчи 2016. године.
По Баба Вишњи названа је и једна улица на Врачaру- Баба Вишњина улица, а тај назив присутан је још од 1900. године.

(Дневно)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања