Министар Шеранић: Пацијенти НИСУ тестирани на пријему и отпусту са лијечења у УКЦ Бањалука

Ален Шеранић, министар здравља и социјалние заштите у Влади Републике Српске честитком поводом 3. маја – Дана слободе медија, почео је данашњу конференцију за медије. Поред уобичајеног дневног извјештаја, одговарао је на питања новинара.
Одговарајући на новинарско питање везано за јучерашњу ситуацију у УКЦ-у, када на конференцију нису позвани сви новинари, јер се селективним одабиром медија којима се обраћа, нарушава повјерење које би требало бити узајамно, Шеранић каже да се ради о пропусту. На констатацију новинарке да нико није измислио јучерашње пацијената, министар је рекао:

”Не, не, нико није ни говорио да било ко измишља било какву информацију, оно што овдје треба да буде јасно је да увијек постоји могућност да се и здравствено особље и пацијенти заразе и претходно, прије него што дођу у саму установу и то се може десити. Исто тако се може десити интерхоспитална инфекција, а то је да дође до заражавање унутар саме здравствене установе. То није нешто неуобичајено. Што се тиче пропуста, наравно да може да дође до пропуста и то је нешто што нам се не смије дешавати. Из тог разлога смо ми на данашњем састанку договорили да већ од сљедеће седмице идемо у реализацију комисија које ће министар именовати и које ће гледати како се и на који начин здравствени радници понашају када је у питању протокол везан за постојање корона вируса и могућност преношења унутар здравствене установе. Управо због тога желимо да, уколико је било неких пропуста, евидентирамо оне који су направили такве врсте пропуста, а прије свега директори установа и начелници одјељења су одговорни.” – рекао је министар Шеранић.

Он је додао да се хитне операције на одјељењу за хирургију УКЦ-а врше али да су остале операције обустављене док се не створе услови за праву здравствену његу.

Иако је објављено да је преминули пацијент рођен 1974. године имао више удружених обољења, по сазнању новинарке то није тако јер се радило о човјеку који није био болестан, Шеранић каже да се дешава да се пацијент некад касније јави приписујући то специфичном имунолошком одговору организма.

Тако се може десити и код овог пацијента. Ја нисам имунолог и не могу да говорим конкретно о тим подацима, али такви случајеви постоје, и није то ни први ни посљедњи такав случај који ће се, нажалост, дешавати у свијету.

На питање у чијем је власништву покретна болница у овом тренутку, Владе Републике Српске или Глобал Балкана, Шеранић одговара:

Немам ту информацију у овом тренутку, оно што ће свакако бити је да ће бити у власништву Владе РС, а Влада ће вјероватно пренијети власништво на Цивилну заштиту, то је нешто око чега смо свакако разговарали. Намјера је да покретну болницу користимо за било које елементарне непогоде, а у случају да се јави већи број обољелих.

Када је ријеч о смрти труднице и томе да ли је комисија Министарства здравља дошла до неких нових информација, Шеранић каже да је комисија формирана и да од сутра креће са радом, те да има рок од 30 дана да испита све околности везане за смрт труднице у УКЦ.

Када комисија заврши свој посао, јавност ће свакако бити обавјештена о свему томе.”

На новинарску констатацију да дио стручњака па и СЗО тврде да ношење маски и рукавица и није неко рјешење, Шеранић је одговорио да су сви становници потенцијално заражени, узевши у обзир да је 80% случајева заразе корона вирусом асимптоматско, па се из тог разлога, у циљу превенције ширења вируса обавезно носе маске и рукавице.

Из тог разлога смо то примијенили оног тренутка кад смо примијетили да нам се вирус шири и да не можемо јасно да утврдимо контакт одакле се вирус шири. У том тренутку смо прихватили чињеницу да смо потенцијално сви заражени и да са тог аспекта у смислу коришћења маске треба да наступамо.”

Упитан да прокоментарише тендере за набавку медицинске опреме које су добили Туристичка организација и фирма ‘која се бави архитектонским савјетовањем, министар здравља не види ништа спорно све док је у складу са законом.

Свакако, оно што је нужно је да све што буде урађено, буде урађено у складу са законом, уколико није урађено у складу са законом, сва се какве су мјере санкција.

Шеранић је, говорећи о томе да ли се чека вакцина или колективни имунитет рекао да се колективни имунитет не чека него стиче а да се вакцина чека.

”Колективни имунитет се стиче тако да људи не буду прокужени да су заражени и то ће се једноставно десити у популацији, то се са вирусима дешава, поготово код оваквог вируса респираторног типа. Оно што је значајно да ми препознамо сваку могућу тежу компликацију и неко погоршање здравља како бисмо становништво обезбиједили што је брже могуће. Што се тиче вакцина она ће се свакако чекати и то ће бити један алат у рукама како ћете да дјелујете прије свега према оној популацији која је најосјетљивија. Ту ће свакако бити препоруке Свјетске здравствене организације којима се иначе руководимо када су у питању програми генералне имунизације и на основу тога ћемо и ми поступати.”

О случајевима отпуштања заражених клијената са УКЦ-а и пренођења истог у општине у којима пацијенти пребивају, а каквих је случајева било у Херцеговини, конкретно у Требињу, те о постојању протокола везаног за тестирање пацијената пред отпуштање са клинике, Шеранић каже да је такав протокол уведен управо онда када су се примијетила таква дешавања. На основу Шеранићевог одговора да се закључити да је тек недавно уведен протокол тестирања пацијена прије отпуштања са клинике а да се тестирање при пријему на клинику тек уводи као протокол.

Постоји сада протокол везано за то, управо како смо примијетили та дешавања, промијенили смо одређене протоколе. Оно о чему смо још разговарали је да смо требали увести један јасан протокол везан за тестирање пацијената при пријему у саму болницу, тренутно се ради на неким антигенским тестовима који су доступни и које користе неке од европских земаља као шти су Аустрија и Њемачка. Водићемо се тим примјером како би на самом улазу могли да тестирамо пацијента. Ту морате да разврстате двије врсте пацијената – они који су хитни, којима не можете чекати резултате теста, а када се говори о тестирању пацијената при отпусту из болнице, поготово када се ради о пацијентима са хроничним обољењима, то ћемо свакако радити.

На крају данашње конференције, говорећи о информацијама које су доспјеле у јавност и у којима се тврди да је УКЦ нови кластер, министар Шеранић каже да се не може клиника називати кластером али да није неубичајено да се инфекција појави у здравстеној установи.

Ми не можемо говорити о здравственој установи као о било којем кластеру. Ја сам овђе неколико пута говорио да није неуобичајено да се инфекција појави у здравственој установи. Наравно да се требају утврдити узроци због чега се инфекција појављује, имају комисије за интерхоспиталне инфекције које ће бити укључене у рад и тражиће се од њих одговорност. Када говоримо о кластеру говоримо о ширењу вируса са те локације, а како је дошао вирус у здравствену установу, то је друго питање, могли су га донијети здравствени радници и пацијенти.” – рекао је Шеранић закључивши да пласирање таквих непровјерених и непотврђених информација може негативно утицати на заједницу, јер такве информације шире панику, надовезавши се да не спори да се то може десити али да се мора испитати одговорност да би се могло говорити о таквим информацијама.

На данашњој конференцији јавност је добила неке одговоре, а за неке конкретне одговоре је остала ускраћена. Сада се са сигурношћу може тврдити, што је Шеранић и навео, да се протокол обавезног тестирања пацијената на пријему и отпусту са лијечење уводи, те да се то раније није радило. То је уједно и потврда да су постојали случајеви ширења заразе из Универзитетско клиничког центра у Бањалуци, конкретно у случају Требиња, гдје је првозаражени дошао управо из ове здравствене устранове. Конкретан одговор на питање по којој основи Туристичка организација и фирма за архитектонско савјетовање пролази на тендеру за набавку медицинске опреме, као и околности под којима је подлегла трудница још увијек нисмо добили.

Игор Сврдлин – Moja Hercegovina


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања