Црна Гора: На плаже од 18. маја уз поштовање дистанце?


Купалишта на црногорском приморју могла би бити отворена 18. маја, а Морско добро, у сарадњи са Институтом за јавно здравље (ИЈЗ), припремиће сет мјера како би гостима била омогућена здравствена безбједност.

То је за “Вијести“ рекао директор “Морског добра“ Предраг Јелушић, истакавши да је за закупце плажа и угоститељских објеката припремљен и сет олакшица – умањење закупнина и плаћања у 12 рата.

Купалишна сезона годинама је званично почињала 1. маја, а Јелушић каже да процјене говоре да ће због пандемије вируса корона бити у функцији 18. маја.

  • Купалишта и привремене локације у зони морског добра ставиће се у функцију у складу са препорукама Националног координационог тијела за заразне болести и наредби Министарства здравља, а за сада је процјена да ће то бити 18. маја. Из Јавног предузећа за управљање морским добром препоручујемо закупцима да започну припреме на организацији купалишта, постављању бова, услужних објеката, спасилачке службе и слично. Уколико се овај рок потврди, реална очекивања су да плаже најкасније до 1. јуна буду у пуној функцији – казао је Јелушић.

Јелушић је најавио и сет мјера за организацију купалишта.

  • У сарадњи са ИЈЗ и Министарством одрживог развоја и туризма припремамо сет мјера у циљу поштовања физичке дистанце и спречавања потенцијалног ширења вируса. Те мјере подразумијеваће организацију плажног простора (дијелова са мобилијаром и без њега) на начин да се омогући и видљиво обиљежи адекватна дистанца између купача (или групе купача као што је породица), ограничавање броја истовремених купача у односу на капацитет плажног простора, мјере одржавања чистоће и хигијене на купалиштима, мјере које се односе на угоститељске и друге услуге, мјере које се односе на организацију забавних, рекреативних и спортских активности на купалиштима. Наш приједлог је упућен и Оперативном штабу за туристичку привреду, чији је Јавно предузеће уједно и члан, и Привредној комори Црне Горе гђе је прихваћен од стране Одбора за туризам и угоститељство.

Воду ће провјеравати сваких десет дана у јулу и августу

Квалитет морске воде испитиваће се током јула и августа сваких десет дана, односно сваких петнаест током јуна и септембра, најавио је Јелушић.

Он је истакао да ће се вода контролисати чешће и на више локација него претходних година, због ситуације у којој је санитарна исправност од посебног значаја за безбједност здравља купача.

  • За разлику од многих других дестинација на Медитерану, већ имамо склопљен уговор са Институтом за биологију мора, чије ће акредитоване лабораторије овог љета вршити узорковање и анализу морске воде на 110 уређених и изграђених купалишта – закључио је.

(Vijesti.me) Foto: Hercegovac.net


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања