Војо Тешић штрајкује глађу у карантину у Бијељини

Све је више људи који се жале на начин на који су смјештени у карантине и на услове боравка у њима. Са рјешењима о кућној изолацији завршили су ненадано у карантину, без назнака када би могли изаћи кући. А за то вријеме пријети им реална опасност да се заразе новим вирусом корона.

Војо Тешић из Граца, Обрад Зекић из Трњака, Станислав Влачић из Бијељине, Илија Јелић из Дворова и Ермин Кривић из Јање обрели су се у карантину у фискултурној сали ОШ „Вук Караџић“ у Бијељини, без своје воље и на неки начин преварени, јер су на граници при уласку у земљу добили рјешење о кућној изолацији. У изолацији у кућним условима су се надали. Али при доласку у Бијељину дочекало их је непријатно изненађење.

„Прешли смо код Бихаћа, гранични прелаз Изачић, добили смо рјешење за кућну изолацију. Дошли смо у недељу ујутру овдје само да се јавимо као што нам је речено. Узели су нам податке овдје и рекли да идемо овђе у салу“, каже Станислав Влачић из Бијељине.

Војо Тешић из Граца већ три дана у знак протеста одбија и храну. Каже границу је прешао у Орашју гдје је такође добио рјешење о кућној изолацији.

“Пребацили су ме у Шамац, гдје сам био неколико сати. Затим сам дошао овдје, нису ме примили па су ме возили у Рачу, гдје сам преспавао у карантину, тако да су ме послије пребацили овдје опет у Бијељину и ево већ од понедељка сам овдје, докле ћу бити не знам”, прича Тешић.

А услови боравка у карантину, истиче, су неиздрживи: “Користимо само један мокри чвор, немамо хигијенске услове ни за купање, нула услови”.

Обратили су се адвокату Душку Томићу за правну помоћ који је упутио жалбу премијеру Радовану Вишковићу и министру здравља Алену Шеранићу. Истиче да је приликом смјештања ових људи у карантин прекршен закон.

“Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и закон о заштити становништва од заразних болести тачно прописује шта је карантин и ко може ићи у карантин, а то је да у карантин иду лица која су била у контакту са зараженим лицима. Понављам, ова лица нису била у контакту са зараженим лицима и немају никакве сипмтоме, али сада када су их стрпали 40 заједно постоји реална опасност да једни други заразе. Ако је и један тамо заражен сви ће бити заражени”, каже адвокат Томић.

Незадовољсто је и у карантину у старој касарни у Добоју.

„Ја сам дошао ту из Њемачке у четвртак. Нико ме није обавијестио колико ћу бити у карантину ни да ли ћу имати тестирање. Само нам мјере температуру ујутру и увече. Значи, ако имаш штелу можеш изаћи преко ноћи из карантина“, каже Мехмед Омеровић из Добоја.

Осим што га је наљутило то што је младић који је јуче стигао у карантин, јутрос изашао, Омеровић се жали и на веома лоше услове у карантину у којем је немогуће одржавати личну хигијену.

На крају поставља се питање оправданости карантина И да ли ће овим лицима бити надокнађена претрпљена штета.

БН ТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО