СИТУАЦИЈА СЕ ЗАКОМПЛИКОВАЛА Цвијановић: Можда ћемо морати пооштрити мјере

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да се епидемиолошка ситуација у Српској усложнила, али да ће се пратити трендови и слушати струка када је ријеч о даљим корацима.
– Пратићемо трендове, али сигурно да је се ситуација усложнила. Сад кад је требало да се број заражених смањује, он расте већ неколико претходних дана и то јесте забрињавајуће. Већ смо скоро два мјесеца у посебном режиму и није било очекивано да се то деси. Осим тога, ми смо свих тих седмица до прије пар дана могли бити сасвим задовољни ситуацијом која је била под контролом, али сад имамо показатеље који нису охрабрујући – истакла је предсједник Српске.

Цвијановићева је рекла да ће, ако буде неопходно, морати поново да се пооштре неке мјере, иако се кренуло у постепену релаксацију.

– Епидемиолози нам кажу да до тога долази кад се крене са опуштањем мјера, али остаје да се види да ли је ријеч о томе или нешто друго. У сваком, случају, слушаћемо струку кад је ријеч о наредним корацима – поручила је Цвијановићева.

На питање с чим се може довести у везу неочекивани раст заражених у деветој седмици епидемије и у чему се погријешило, предсједник Републике је оцијенила да не постоји друго објашење осим да је том погоршању допринијело недовољно поштовање мјера.

– Или, боље речено, упркос томе што смо предузели све да се спријечи ширење вируса, то се ипак десило, а не би се десило да ниво контаката није био већи од дозвољеног. Треба рећи да је огромна већина грађана била на висини задатка, али је било и оних који су то угрозили јер је било окупљања, непридржавања дистанце, било је и оних који нису носили заштитне маске или су их носили као украс испод браде – истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да као резултат таквих понашања Република Српска данас, два мјесеца након што је детектован први случај заразе, има овакав раст заражених и доста пацијената у тешком стању.

– Најбоље би било да се свако од нас запита шта је то урадио супротно прописаним мјерама у задње вријеме па је дошло до раста заражених и обољелих у вријеме кад је требало да излазимо из кризе, умјесто што кривицу пребацујемо на здравствени сектор, а видим да то неки раде – навела је предсједник Српске.
Говорећи о томе да ли је евентуално раније требало пооштрити казнену политику и да ли би то помогло у сузбијању ширења вируса, предсједник Српске је истакла да никад није могуће ослањати се само на свијест појединца, те да се зато и прописују санкције.

– Као што сам рекла и онда кад имате огромну већину оних који су одговорни, мањи број неодговорних то све може да поквари. Могуће да нису сви правилно поставили приоритете, а приоритет број један је здравље појединца и заједнице, а тек онда све друге ствари, укључујући и дружење и окупљање. Сад кад видимо ово погоршање наравно да сви размишљамо да је казнену политику требало појачати одмах на почетку и ригорозно кажњавати оне који се не придржавају мјера. А, опет, да смо то одмах учинили, онда би ови разни “душебризници” рекли како се без потребе терорише народ. Сад видимо да је било потребе – нагласила је предсједница Српске.

У сваком случају, навела је Цвијановићева, пооштравање казнене политике је оправдано и зато очекује од полиције, комуналне полиције и свих инспектора да без изузетка користе своја овлаштења у складу са донесеном уредбом и да ту буде нулта толеранција.

На питање да ли су мјере биле адекватне и да ли постоји одговарајућа спремност здравственог система с обзиром на тврдње појединаца да нема довољно ни личне заштитне, ни медицинске опреме, а критике се упућују и на рачун Универзитетског клиничког центра (УКЦ), Цвијановићева је одговорила да су мјере биле и адекватне и правовремене, те нагласила да су здравствени радници одрадили огроман посао и на својим плећима носе огроман терет борећи се са овим злом.


– Уз све захтјевне послове које обављају на својим радним мјестима у овим ванредним околностима, предано су упозоравали становништво на опасности и неуморно објашњавали шта смије, а шта не смије да се ради. Али, ако становници не поштују мјере, онда нема здравственог система на свијету који може да се избори у таквој ситуацији, што значи да је одговорнст на сваком појединцу понаособ – истакла је предсједник Републике.

Што се тиче тих прича о наводном колапсу система, Цвијановићева је у интервјуу Срни навела да јој дјелује да беспослени настоје да критикују оне који су презапослени и да у једном оваквом проблему настоје да лијече своје фрустрације умјесто да дају допринос општем добру, а у крајњем случају и својим колегама.

– Наравно, људи из УКЦ су најпозванији да говоре о функционисању своје установе, али оно што сваки добронамјеран грађанин види јесте да је управо на нашим здравственим радницима у УКЦ-у највећи терет ове епидемије и да су они под највећим притиском. Не би тако било да су се сви придржавали прописаних мјера. А, најмање што ми, као грађани, можемо да учинимо јесте да тим људима који су на првој линији фронта одамо признање на надљудским напорима које чине спасавајући животе других, и наравно да им олакшамо тиме што ћемо радити оно што нам кажу да треба да радимо, а не супротно од тога – поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Агенције


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања