Политичари стегните свој каиш, немојте циједити раднике!

“Сви политичари који су љубитељи управних и наџорних одбора, међу њима и они који по овом основу имају по седам, осам примања… шта хоћете – да узмете од радника који има 500 КМ плату, шта више да му узмете, коме да узмете? Све док у буџету из било ког нивоа власти, се буде нашла једна конвертибилна марка за финансирање политичких партија, радници више не треба да исказују солидарност”, поручују синдикалци.


Политичари стегните свој каиш, немојте циједити раднике!


Из Конфедерације синдиката Републике Српске поручују да су радници итекако солидарни, али да политичари треба за стегну свој каиш.

Радници су солидарни скоро 1,8 милијарди КМ сваке године, јер се из њихових доприноса који су власништво радника, обезбјеђује бесплатна здравствена заштита, исплата пензија, исплата свих накнада из сцијалних категорија. Сви политичари који су љубитељи управних и наџорних одбора, међу њима и они који по овом основу имају по седам, осам примања… па шта хоћете – да узмете од радника који имат 500 КМ плату, шта више да му узмете, коме да узмете? Све док у буџету из било ког нивоа власти, се буде нашла једна конвертибилна марка за финансирање политичких партија, радници више не треба да исказују солидарност”, каже Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката РС.

Мединицари су на првој линији одбране од вируса корона и били би ту и да није било 1000 КМ награде од Владе Републике Српске, тврди др Фемић и поручује да ако власт хоће да помогне, не треба пљескати, већ нек доносе нове законе који, ће се боље регулисати финансирање здравства.

Ако хоћете да нам помогнете, донесите нови закон о платама, нови закон о здравственој заштити и нови закон о дјелатностима и посебни колективни уговор за сва времена. На тај начин сви здравствени радници неће одлазити из своје земље и сви ће бити спремни за све здравствене изазове”, рекао је др Мидораг Фемић, предсједник Струковног сидниката доктора медицине РС.

Синдикалци из области енергетике указују да је поражавајуће да Влада Српске умјесто да подржи раднике, шаље упутства да се исплаћује основна плата, што, како тврде, не може се примијенити на ове раднике.

Основна плата значи коефицијент пута цијена рада, без ноћног рада, без прековременог рада, без рада на терену, рада празником… Немојте то да радите, јер пазите код нас је четверобригадни систем. Сада на руднику Угљевик ти наши рудари, гдје им се само зуби бијеле, остварују производњу и сад му треба у овом времену кад је ризиковао свој живот, живот своје породице да му узмеш нешто. То је некоректно”, рекао је Зоран Мићановић, предсједник Одбора Синдиката Електропривреде Републике Српске.

Он указује да је сад огроман притиска је на синдикалце.

Чујем да се неким нашим синдикалцима у Угљевику мало пријетило, условљало, али ћемо сљедеће седмице, врло брзо послије првог маја, одржати родитељски са тим људима који су пријетили тим нашим синдикалцима. Ти што пријете су 1992. одавде побјегли, када смо ми стварали Републику Српску, када смо крварили за ову државу и сад они држе придику нашим синдикалцима”, каже Мићановић.

Синдикалци тврде да ће чим прође ова криза везана за пандемију, изаћи на улице и тразити енергиције своја права.

(БН ТВ)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО