Зашто заражени у Херцеговину долазе из УКЦ Бања Лука?!

Јавност у Источној Херцеговини се већ данима пита како то да свако мало нови заражени се појављују након што су боравили у УКЦ Бања Лука. Да ли је систем превенције и контроле у овом највећем клиничком центру Републике Српске толико лош или је у питању нешто друго?
Дуго је Херцеговина одолијевала вирусу корона и није имала ниједан случај заразе. Неки су то у шали тумачили лошим саобраћајним везама овог дијела Српске, па су коментарисали да је добро да бар неке вајде имамо од таквог стања.

Ипак чињеница је да је први заражени у Требиње стигао након лијечења у УКЦ Бања Лука, након чега се заразила готово цијела породица, а и бројни први контакти. Прије неколико дана се десио аналоган случај када је РВИ након терапије у УКЦ Бања Лука отпуштен заражен без знања о томе.

У данашњем извјештају Института за јавно здравство РС међу 22 нова заражена у РС једно је лице из Невесиња које се такође лијечило у УКЦ Бања Лука.

Да ли ће неко из УКЦ дати одговор на ове очигледне пропусте, посебно у случају првоозараженог који је без тестирања пуштен да се врати у Требиње? И какав је систем превенције у УКЦ Бања Лука да се зараза шири тако лако на пацијенте који се лијече од других болести? Од локалних власти из Херцеговине, посебно Требиња и Невесиња, тешко да ће било ко поставити ово питање према одговорним. Они се углавном баве мјерама и пријетњама грађанима, пребацујући сву одговорност на њих.

Грађани још увијек стрпљиво подносе све ригорозније мјере, пријетње казнама и ограничења слободе кретања. За сада…

ИСТОК


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања