Коме је „УПАЛА СЈЕКИРА У МЕД”, када и зашто?

Када нама „упадне сјекира у мед” често и нисмо тога свјесни, али ако неком другом „упадне сјекира у мед” одмах ћемо то запазити и прокоментарисати управо овако: „Благо њему! Упаде му сјекира у мед.”
Наравно, схватили смо значење овог фразеолошког израза, али можда не знамо поријекло и симболику истог.

За разлику од данашњих пчелара, оновремени пчелари нису имали ни кошнице ни питоме пчеле.
Ишли су по шумама за ројевима дивљих пчела и њиховим стаништима пуним меда.
То није био лаган посао, јер су пчеле мјеста за себе и свој дом проналазиле у скровитим шупљинама при врховима дрвећа.
Када би ловац наишао на њихово скровиште сјекира би лако пробила кору дрвета и одмах утонула у мед.
То би био најсрећнији дио трагања за медом и означавао би добро одрађен посао.
А, замислите када сасвим случајно пресјечете стабло и истог момента вам сјекира упадне у мед.
Е, то би била та неочекивана и изненадна срећа, коју овај израз у потпуности и највјеродостојније описује.
Дакле, да бисмо што једноставније и лакше описали све догађаје који су изазвали осјећај ненадане среће и радости код неке особе, користимо реченицу: „Упаде му сјекира у мед”

Данас се обично овај израз користи да објасни колико је заправо нечија способност пропорционална са његовим успјехом тј. да означи успјех оних људи, који нису сами способни да до истог дођу. Тако до великог успјеха долазе уз помоћ других, без свог рада, труда и знања.

Ако имате неку другу верзију, која ће објаснити значење и поријекло овог фразеолошког израза, слободно напишите у коментару.

Исток


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања