Јован Дучић: Чувај се онога који поружни када се смеје

У Дучићевом опусу заступљење су песме које славе љубав, бол, срећну смрт, самоћу и пролазност.

Сем његове поезије, добро су нам познате и његове изреке и мудре мисли, које покрећу на дубока размишљања.

*Наше мржње шкоде нама, више него нашем противнику. Говорите рђаво о неком човеку пола сата – и ви сте после тога несрећни и отровни; а говорите пола сата о њему добро, па чак и кад то не заслужује, и бићете мирни и блажени, чак и поносни на лепоту својих осећања, или бар на лепоту својих речи.

*Добро је избегавати чест сусрет са непријатељем, али и са пријатељем. А за услуге боље се понекад обратити непријатељу него пријатељу. Има случајева где смо од непријатеља направили пријатеља само тим што смо му дали прилике да нас обавеже.

*Савремена жена, то је жена која је спремна да изгуби сваку врлину, и ону у којој је једино била виша од мушкарца, само да задобије право на оно због чега се и сам мушкарац увек сматрао нижим од жене. Она више није наша жена, ни мајка, ни другарица, ни сарадница. Сишла је на улицу, напустила кућу, оставила другима своју децу.

*Велика несрећа човекова је што живот почиње младошћу, а завршава старошћу, јер би живот био неизмерно савршенији ако почиње старошћу, а завршава младошћу.

*Жена има две своје мисије на Земљи, да буде мајка и да буде супруга. Она је од природе створена да буде мајка, а само је људским законима натерана да буде супруга.

*Жену треба узети за оно што јесте, и не покушавати је изградити боље него што је Бог направио; а ако се жена узме за онакву каква је доиста, она може још донети мушкарцу неизмерно пуно радости.

*Старост, болест и сиротиња, уједињене, то су неоспорно највећа и коначна катастрофа једне људске судбине.

*Чувај се онога који поружни када се смеје.

*У љубави не страдају само људи који су меког срца, него, напротив, највише страдају баш они који уместо срца носе своју грубу себичност, свирепу жељу да освоје и потребу да деспотски завладају.

*Зло и несрећа не долазе од Бога, него од човека.

*Жена се често брани од порока срчаније и поштеније него мушкарац, јер зна да је не контролише само једно лице, него цело друштво, и породицу, и све остало што су људи подигли против жене.

/Опанак/


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО