Вишковић: Бојим се да плаћамо цех васкршњих дешавања


​За мјере помоћи привреди и радницима погођеним корона кризом које планира Влада Републике Српске потребан је новац ММФ-а и не желим ни да размишљам о томе да је аранжман угрожен због неријешених односа између Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе РС, у интервјуу „Независним“.

Додао је да очекује и помоћ ЕУ, те да је од кључне важности да се мјере у РС и ФБиХ ускладе на препоруку и савјет струке кад је у питању карантин, како не би биле постављене полицијске патроле у близини ентитетске линије.

„Одмах да кажем, ово није прича о стављању пунктова и слично. Док су функционисали карантини, није било никаквих пунктова. Ми само желимо да заштитимо здравље наших грађана. Знам да се ваше новине читају и у ФБиХ и зато овим путем молим надлежне у ФБиХ да размисле о одлукама које доносе“, рекао је он.

НН: Шта грађани могу да очекују наредних дана кад су у питању мјере сузбијања вируса корона?

ВИШКОВИЋ: Република Српска је на вријеме преузела све мјере да пандемију развучемо на што дужи период. Дешавања у протеклих мјесец и по дана говоре у прилог томе јер није било значајног притиска на здравствени систем. Земље које су економски пуно јаче су у једном моменту имале колапс здравственог система. Међутим, грађани треба да знају да је вирус ту међу нама, да ће он ту остати и ми ћемо се сви скупа морати привикавати да живимо и радимо у складу с тим. Волио бих да није тако, али, нажалост, струка и искуство других земаља нам говоре да је то тако. Најгоре је што нема лијека за овај вирус.

НН: Иако је било разних информација да је пронађен лијек који лијечи корону?

ВИШКОВИЋ: Да неко има лијек, он би сад вриједио милионе и сигурно би га неко пласирао на тржиште. Сви раде истраживања. Кина, која се прва суочила с тим, ради лабораторијска истраживања, али још нема опипљивих резултата. Нико сада не може рећи колико ће та испитивања и истраживања трајати.

НН: Док чекамо лијекове и вакцине, потребна је дисциплина, међутим она изгледа попушта. Хоће ли бити неких нових мјера од стране институција?

ВИШКОВИЋ: Тачно је, ово што се дешава посљедњих неколико дана говори о попуштању дисциплине и самодисциплине. Засад је једини лијек наша одговорност – социјална дистанца, лична хигијена и поштивање мјера. Морамо се сви одговорно понашати.

НН: Сада долазе првомајски празници па Ђурђевдан. Хоћемо ли се ослањати само на дисциплину људи или ће бити неких мјера од стране институција?

ВИШКОВИЋ: Ми смо као институције, Кризни штаб и Влада, прописали све мјере, набавили опрему за здравствени систем, организовали карантине, итд. Кључно је како ћемо ми као грађани мјере поштовати, не ради институција, него ради властитог здравља и здравља наших породица. Ми ћемо вјероватно бити принуђени ако осјетимо да неодговорни појединци крше мјере предузимати репресивније мјере. Не бих волио да до тога дође, али цијенећи епидемиолошку ситуацију, можда ћемо бити принуђени. Ми смо ових дана релаксирали неке мјере, а и тада смо рекли да ћемо пратити епидемиолошку ситуацију. Не бих волио да дођемо у ситуацију да морамо мјере враћати или пооштравати, и зато се путем и ваших новина обраћам јавности да је кључ побједе против пандемије у нама и како ћемо се понашати. Неодговорност појединаца може поништити све ово добро што смо до сада постигли.

НН: Хоће ли бити уведен полицијски час за првомајске празнике?

ВИШКОВИЋ: Хоће. Републички штаб је донио закључак о забрани кретања и то од 1. маја од 12 часова до наредног дана у пет часова. Исто тако ће бити 2. маја од поднева до 3. маја у пет ујутро и од тог дана у 12 до до 4. маја у пет часова. Број новозаражених је забрињавајући и озбиљно нас упозорава. Бојим се да плаћамо цех васкршњих дешавања, иако смо апеловали на грађане да поштују мјере. Свјесни смо да неки нису испоштовали наше апеле и сад имамо повећан број новозаражених. Ми ћемо се понашати у складу с епидемиолошком ситуацијом без обзира на то колико то за неке било болно. Сутра (четвртак) ћемо на сједници Владе донијети уредбу са законском снагом да и Комунална полиција и инспектори и припадници МУП-а могу да кажњавају неодговорне грађане који крше мјере које смо прописали – од ношења заштитне опреме, непоштивања карантина, окупљања и слично.

НН: Пандемија је изазвала економске проблеме предузећима, отежано је исплаћивање плата. Како ће Влада помоћи радницима и послодавцима?

ВИШКОВИЋ: Влада је донијела уредбе са законском снагом гдје смо прописали све мјере којима ћемо помоћи привреди. За март смо рекли да ћемо за све привредне субјекте који су погођени мјерама Штаба платити порезе и доприносе, а у априлу плаћамо минималну плату, порезе и доприносе и проширујемо обухват. Значи, не само за директно погођене, него и оне који имају индиректну штету. Рецимо, привредник није успио да обезбиједи сировину, изгубио је тржиште, отказао купац из ЕУ поруџбину и слично. Рекли смо да ћемо и њих обухватити нашим мјерама. Наша процјена је да ћемо порезе и доприносе платити 15 милиона марака за март, а за април и ово проширење обухвата ће нам требати око 55 милиона. Цијенимо да ће у априлу бити обухваћено негдје око 70.000 радника.

НН: Да ли у ту проширену групу спадају и комерцијални медији који све вријеме извјештавају о корони, а трпе штету јер оглашивачи отказују уговоре, а новине се не продају јер су затворени кафићи и слично?

ВИШКОВИЋ: Нико неће бити искључен, а нико није ни по аутоматизму укључен. Постоји апликација на налази на веб-страници Владе РС и сајту Пореске управе РС. Сви који сматрају да су погођени вирусом корона, а не да је проблем пословања одраније, могу се пријавити. Кроз прибављање потребне документације утврдиће се ко испуњава услове. Нико ко испуњава услове неће бити заобиђен.

НН: Хоће ли један од критеријума бити, рецимо, да ли се ишло на посао? На примјер, новинари у редакцијама и на терену, или достављачи робе и слично?

ВИШКОВИЋ: Нећемо одвајати ко је радио или ишао или није ишао. То је ствар послодавца. Треба рећи да ћемо ми плате плаћати раднику, а не послодавцу, на име и презиме.

НН: Да ли је, по Вашем мишљењу, ова криза озбиљнија од оне коју смо имали 2008?

ВИШКОВИЋ: У свијету се ова криза пореди с оном кризом прије Другог свјетског рата. Она криза из 2008. се не може ни поредити с овом.

НН: Мјере које планирате зависе и од средстава Међународног монетарног фонда, која стоје јер нема договора у ФБиХ. Кад се може очекивати тај новац?

ВИШКОВИЋ: Република Српска је урадила све што је тражено, паре ММФ-а су легле на рачун Централне банке, ми смо дали инструкцију како да се то пребаци на Трезор РС. Али због неријешених односа између Бошњака и Хрвата то стоји. Не желим ни да размишљам о томе да је аранжман угрожен због тога. Они сваки дан имају састанке, ми из РС чекамо. Добар дио мјера о којима смо малоприје причали намјеравамо да финансирамо тим новцем.

НН: Значи, мјере ће морати чекати договор у Федерацији БиХ?

ВИШКОВИЋ: Не морамо чекати. Знате да смо извршили емисију трезорских записа и тиме смо обезбиједили новац док чекамо новац од ММФ-а. Наша текућа ликвидност није доведена у питање.

НН: Очекујете ли новац од ЕУ?

ВИШКОВИЋ: Ја и министарка финансија смо имали видео-конференцију и са Свјетском банком и ЕБРД-ом. И ја и предсједавајући Савјета министара и предсједница Републике смо у неђељу имали састанак с амбасадором ЕУ господином Затлером и разговарали смо о новцу ЕУ. Одржаће се видео-конференција ЕУ – западни Балкан, гдје ће лидери ЕУ с нама разговарати и о помоћи ЕУ. Биће говора о економским темама којима ћемо се бавити због посљедица вируса корона.

НН: Мјере које проводи РС у великој мјери зависе од мјера у ФБиХ. Ако се деси да ова координација која је договорена пропадне, хоће ли бити контрола на ентитетској линији разграничења?

ВИШКОВИЋ: Знате да је у уторак била сједница Предсједништва на којој су задужили Савјет министара да координира између ентитета и нивоа Савјета министара у вези с одлуком коју је донијела ФБиХ о укидању карантина. Ми смо и даље при ставу да су ове мјере преурањене. Разговори трају, да видимо да се ти ставови у ФБиХ промијене. Уколико будемо принуђени да морамо да правимо полицијске патроле у близини ентитетске линије, и то ћемо радити ако видимо да ће се епидемиолошка ситуација у ФБиХ пренијети у РС. Одмах да кажем, ово није прича о стављању пунктова и слично. Док су функционисали карантини, није било никаквих пунктова. Ми само желимо да заштитимо здравље наших грађана. Знам да се ваше новине читају и у ФБиХ и зато овим путем молим надлежне у ФБиХ да размисле о одлукама које доносе. Чак и струка у ФБиХ се не слаже с укидањем карантина и одлукама које су тамо донесене. Ми у РС увијек слушамо струку.

Nezavisne Дејан Шајиновић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО