Ултиматум угоститеља: Дозволе за рад 11. маја или шаљемо раднике на Завод за запошљавање


Угоститељи у Републици Српској траже од Владе Српске да им одобри рад тачно 11. маја, јер ће у супротном одјавити све раднике. То значи да би у Бањалуци без посла могло остати око 10 хиљада људи, а у Српској око 60 хиљада.

„Уколико нам не допусте да почнемо с радом тачно 11. маја, сви ћемо, то је неки договор, послати људе на Завод. Ако се њима исплати да исплаћују 600 – 700 радника наредних 6 мјесеци, нек изволе.“ – поручује Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС
Дарио Шарић, који је власник једног угоститељског објекта у Бањалуци, каже да покушава да спаси 4 радника, али да ће га држава натјерати да их отпусти и пошаље њима на терет.

„Ми плаћамо порезе и доприносе, запошљавамо људе, ми пунимо буџет. И сада нема адекватне помоћи од државе.“, каже Дарио Шарић, угоститељ из Бањалуке.

Из Удружења радника угоститељства и туризма Републике Српске потврђују да су своје захтјеве упутили Министарству трговине и туризма, те тражили и хитан састанак са Радованом Вишковићем.

Предузетници желе и тачан датум исплате помоћи за раднике за мјесец април, која је обећана из Владе Српске.

Угоститељи су у знак протеста у Бањалуци на својим локалима истакли и натписе са питањима који се односе на почетак рада и помоћ државе. Подржао их је и народни посланик Драшко Станивуковић.

„Срамотно је да држава чека уплате у Фонд солидарности. Значи да немају новца и да и у овој кризи радници помажу једни друге, а не држава.“ каже Драшко Станивуковић.

Из Министарства трговине и туризма РС су поручили да ће се из средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске обезбиједити исплата пореза и доприноса за исплаћену мартовску плату, као исплата најниже плате, пореза и доприноса за мјесец април.

Влада Републике Српске ће, узимајући у обзир и приједлоге мјера које буду упућене од стране представника угоститеља Републике Српске, дефинисати и друге мјере које ће на најбољи начин допринијети опоравку ове привредне гране, поручено је из ресорног Министарства.

Ипак, у одговору БН телевизији нису навели ниједан датум, већ да ће се све будуће одлуке доносити у складу са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

БН ТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања