Тривић: Упис првачића електронским путем, без пријемног испита за средње школе

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да за упис у први разред основне школе родитељи могу да пријављују дјецу електронским путем, а систематске прегледе обавиће кад се се стекну услови, док за упис у средње школе не постоји пријемни испит.

„Предаја документације може бити организована електронски или поштом“, изјавила је Тривићева.

Она је оцијенила да је онлајн настава била једна од значајнијих одлука због непознавања краја епидемије вируса корона.

„Први резултати показују да је најважније да смо наставили наставни процес употребом нових технологија. У Републици Српској, како ученици тако и наставници, врло брзо су у потпуности почели да примјењују нове технологије у извођењу наставе“, рекла је она.

Према њеним ријечима, то се показало као веома значајно и пресудно за успјешан завршетак школске године.

Министар просвјете и културе Републике Српске најавила је да ће школска година бити завршена у складу са школским календаром, односно средином јуна.

„Влада Републике Српске је усвојила упутства на који начин ће се пратити, вредновати и оцјењивати настава на даљину, имајући у виду да смо донијели одлуку да се ученици не враћају у школске клупе у току ове школске године. Наши ученици већ имају оцјену из првог полугодишта, свако од њих бар једну у другом полугодишту и оцјене које ће бити вредноване путем наставе на даљину биће додате. На тај начин ће се закључивати оцјене“, појаснила је она.

Тривићева је за „Н1“ подсјетила да је Министарство још 2012. године почело са дигитализацијом у систему образовања.

„Увели смо опрему и софтвере е-настава у половину основних школа, а сада завршавамо и капацитете у свим основним школама“, додала је она.

Тривићева је напоменула да се нове технологије морају употребљавати у образовању и да је то примарно.

„Али наравно, социјализација дјеце коју стичу одласком на наставу директним контактом са својим предавачем такође је од кључне важности. Комбинација наставе која се одвија традиционално, уз нове технологије које ће бити примијењене како у интерактивности у учионици, али исто тако и у смислу извршавања одређених задатака, такође је важна“, истакла је она.

(Aгенције)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања