ТРЕБИЊЕ: Винари у проблему – упитна продаја вина

Прољећни радови у требињским виноградима увелико трају. Виноградари кажу да их је вријеме послужило и да су обавили све планиране послове, те да би, ако је судити по почетку, ова година могла бити родна.

vinogradi-zasad.jpg (160 KB)

Продаја је оно што мучи произвођаче вина у Херцеговини у пандемији вируса корона. Залихе требињског вина су у винским подрумима, које овог прољећа обилазе само власници и запослени. Туриста, који посљедњих година не заобилазе требињске винарије, нема већ скоро два мјесеца, а мало је и домаћих купаца.

Драган Анђелић, директор предузећа „Агрофин“, који газдује највећим виногорјем у источној Херцеговини, каже да је ситуација сложена.

– Виноградари су успјели да обаве почетне радове у року, послужило их је и вријеме. Урађено је орезивање, прскање, орање, чишћење винограда од корова. Имали смо довољно радне снаге за ове послове. Што се тиче средстава за заштиту чокота, за сада смо успјели набавити сва потребна средства, иако је било проблема – наводи он.

Уцјене

Анђелић објашњава да је од појаве вируса корона било покушаја да се виноградари уцјењују, односно да се заштитна средства нуде по вишим цијенама од уговорених.

– Теже се набављају. Тендере смо расписали на вријеме, али је било покушаја да се не испоштује договорена цијена – истиче овај требињски винар.

Анђелић наводи да ће се свијет промијенити након пандемије, а економске посљедице биће велике за све, па и за винаре.

– Радници у винаријама чекају шта ће бити, вино лежи у подрумима. Појавиће се тржишни вишкови, све је неизвјесно. Очекујемо подстицаје од државе, повољне кредите, како би све ово превазишли – наводи он.

Анђелић додаје да је у виногорју „Агрофина“ посађено преко 10 нових хектара земље жилавком, за шта очекују подстицаје од државе.

Берачи

Што се тиче сезонских берача грожђа, виноградари су свјесни да се тај проблем јавио у Херцеговини, али и окружењу, још прије неколико година, да је берача фалило, а тек је неизвјесно шта ће бити овог љета.

– Покушали смо да механизујемо што је могуће, како би нам било потребно што мање људства за тај обиман посао – каже директор „Агрофина“.

Стево Поповац, власник једне требињске винарије, потврђује да су винари у неизвјесности, јер нема продаје.

– Винограде обрађујемо и надамо се најбољем. Продаја вина је потпуно стала. Трудимо се да задржимо раднике, а очекујемо и помоћ од државе. Година би могла бити родна, све смо предузели до сада што је било до виноградара, да квалитетног грожђа буде и ове јесени – наводи он.

Требињски „Агрофин“ располаже са више од 200 хектара винове лозе, а грожђе продаје домаћим и винарима у цијелој регији. На имањима овог предузећа узгајају се различите врсте бијелог и црног грожђа, вранац, каберне, мерлот, жилавка, смедеревка.

Са цистернама требињског „Комуналног“ предузећа и „Водовода“ атомизери „Агрофина“ учествују у дезинфекцији требињских улица и јавних површина у циљу превенције вируса корона.

Закон о вину

Требињски винари сматрају да се нови Закон о вину треба прво разрадити ентитетски, прије него што се усвоји на нивоу БиХ.

– Наши винари су послали такав захтјев, јер ће се, у противном, све ломити преко виноградара и винара – истиче директор „Агрофина“ Драган Анђелић.

Херцеговачки винари се надају да ће се новим законом спријечити увоз грожђа, али и вина из региона, које се преради или само препакује у амбалажу на којој пише да је из Републике Српске.

Дубравка Чоловић / Српска инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања