Милица Маркова Поповић: Чо’јек жена – добровољац у Првом свјетском рату

Прослављени војвода Марко Миљанов није имао мушких потомака, али је ратнички жар и љубав према народу, Отаџбини и слободи пренео на своје кћери.


Милица Маркова Поповић рођена је средином 19. века у Медуну изнад Подгорице, као ћерка чувеног црногорског војсковође и књижевника Марка Миљанова и његове прве жене Милосаве Пилетић ( Јолове сестре од стрица ).
Када су, после 18 година брака, Марку Миљанову за кратко време умрли мајка, отац и жена, он се са три ћерке, Анђом, Милицом и Јоком, сели на Цетиње, како би их тамо могао школовати.
Када је стасала, Милица се удаје за Ивана Лазовића и са њим добија 1898. године ћерку Олгу.

Марко Миљанов, његова кћерка Милица и унука Олга


Милица се пријавила у добровољце 1914. године и на ратишту остала до краја рата, борећи се широм Балканских ратишта. У тренутку када је приступила војсци већ је била мајка и у животном добу када се и мушкарци ослобађају војне обавезе. Пријавивши се у добровољце Милица није морала да мења идентитет и пријављује се као мушко (што је најчешће био случај са женама које су се бориле у Великом рату).


Под својим именом и са пушком у руци борила се од почетка до краја рата!

Извор: Fb Serdar Jole Piletic


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања