Драгољуб Дража Михаиловић – први побуњеник у Европи против Хитлерове Њемачке

Српски генерал, начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини, рођен је на данашњи дан 26. априла 1893 године.

Током балканских ратова и Првог свјетског рата био је официр Српске војске у Краљевини Србији. Одбио је да призна капитулацију југословенске војске и склонио се на Равну гору, гдје је основао Покрет отпора против окупатора.
Након Другог свјетског рата, нове комунистичке власти су га осудиле на смрт због ратних злочина. Убијен је на тајном мјесту.
Виши суд у Београду је 2015. године усвојио захтјев за његову рехабилитацију и прогласио ништавном пресуду која је донесена прије 69 година.
О каквом човјеку и хероју је ријеч говоре нам многобројни подаци о његовим одликовањима. Амерички предсједника Хари Труман постхумно га је одликовао орденом „Легија за заслуге првог степена”.
Командант француског покрета отпора, генерал Шарл Де Гол, одликовао је генерала Дражу Михаиловића Ратним крстом. Уз овај орден он је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама:

„Армијски генерал Драгољуб Д. Михаиловић, легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначан јуриш који ће довести до ослобођења његове отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никад нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу.“

У Холивуду је снимљена епопеја о херојском отпору четника нацистичком окупатору 1943. године у режији Луиса Кинга, па се и ту овај велики човјек заједно са својом војском представио симболом отпора и борбе.
Френклин Рузвелт, амерички предсједник, му је поклонио луксузно опремљену књигу „Четири слободе” која се данас чува у Архиву САНУ-и у Београду.

Градоначелник Лос Анђелеса Том Бредли је донио Указ којим се 17. јул 1986. године проглашава Даном сјећања на Дражу Михаиловића.

Послушајте оригинални снимак Михаиловићевих посљедњих ријечи на процесу:

ISTOK


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО