Република Српска: Од 1. до 3. маја полицијски час, угоститељство, кино и фризери затворени до 18. маја?!

Штабови за ванредне ситуације у Републици Српској разматрају одређени план отварања објеката и услуга, који, како сазнајемо, подразумијева да угоститељство, хотели, фризери и биоскопи остану затворени најмање до 18. маја.

Иако план још увијек није озваничен и прецизиран, према сазнањима Монда, посебан рестриктивни режим о ограничењу кретања и окупљања, који је важио за вријеме васкршњих празника, требало би да буде на снази и у периоду од 1. до 3. маја, те од 6. до 8. маја. Тако би се, као што је то у више наврата и најављивано, спријечила масовнија окупљања током првомајских празника и Ђурђевдана и тако превентивно дјеловало на спречавање ширења корона вируса, преноси Мондо.

Овај режим подразумијеваће ограничено кретање између општина, као и унутар једне општине са дефинисаним интервалима за излазак.

Према тренутним плановима надлежних у РС, најкасније ће бити отворено неколико ђелатности односно активности. Тако се не планира дозволити отварање прије 18. маја за, осим наведених – угоститељства, хотела и мотела, фризера и биоскопа, ни за трговине ођећом и обућом, за игре на срећу, сточну пијацу, позоришта, стоматолошке амбуланте, фитнес клубове, али ни дозволити посјете старачким домовима и болницама.

Надаље, у плану је да се уз посебне мјере дистанце и хигијене, од 27. априла дозволи сва производња која је обустављена, као и ограничен број вртића уз мјеру да се, уколико се појави болесно дијете, објекат одмах затвори на 14 дана, а дјеца и васпитачи пошаљу у изолацију и тестирају.

Разматра се и да се од овог датума дозволи рад мање ризичним трговинама и услугама, као што је занатство, као и припрема и достава куване хране са могућношчу шалтерске продаје, али и да се прошири могућност кретања за старије особе, на примјер од седам до 15 сати два дана у седмици уз истовремену рестрикцију кретања за остале грађане у том термину.

Сазнајемо и да се разматра могућност да се од 8. маја дозволи рад трговинама у тржним центрима које не спадају у посебно забрањене дјелатности, као и установама културе попут музеја.

На крају, надлежни разматрају да се од 11. маја поново ограничи и јавни превоз уз минималан број редовних линија, као и да се од тог датума отворе библиотеке и теретане у природи.

Извор: Мондо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања