Министарка Тривић: Погрешно је протумачено, НЕМА ТЕСТИРАЊА ученика основних школа!

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је да је дошло до погрешног тумачења Инструкције за праћење, вредновање и оцјењивање ученика током извођења наставе на даљину, која је јуче објављена на сајту Републичког педагошког завода.

Тривићева каже да неће бити званичних тестова, а табеле су објављене како би се ученици и наставници лакше организовали у коначној провјери знања.

  • Није ријеч ни о каквом тестирању, дјеца неће полагати тестове или ићи у школу. Дакле, неће бити организовано тестирање на било који начин. То је, према Инструкцији Републичког педагошког завода, заправо распоред када се очекује да буде сублимирани дјечији радови или да ли ће, у договору са учитељицом, односно наставником, слати своје радове, презентације или имати квиз питања – појаснила је Тривићева.

Она је истакла да ће ученици на крају полугодишта бити оцијењени.

  • Оно што је сигурно јесте да ће бити једна закључна оцјена, која ће укључити збир са полугодишта, оцјену која је већ добијена до проглашења ванредног стања и оцјену која ће бити вреднована путем упутства извођења наставе на даљину – навела је Тривићева.

Свим директорима основних и средњих школа у Републици Српској Републички педагошки завод данас је доставио званични документ о распореду реализације писмених провјера знања за ученике који прате наставу на даљину.

За све основне школе у Републици Српској познати су датуми полагања, док ће датуми полагања за средњошколце бити накнадно саопштени.

Ученицима од првог до трећег разреда, наставници ће закључне оцјене извести на основу задатака које су ђаци достављали током наставе на даљину.

Извор: РТРС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО