Како је Влатко Вуковић потукао Турке код Билеће

Војвода Влатко Вуковић Косача (? – 1392), господар Хума, један од најбољих војсковођа краља Твртка Првог, један од родоначелника властелинске породице Косача који су издигли титулу херцега од Светог Саве и назвали своју област Херцеговина, највећу војну победу извојевао је код Билеће.

Влатко је до ногу потукао Турке у бици код Билеће 27. августа 1388. године .

Битка се одиграла на пољани у близини Билеће а османлијске пљачкашке одреде предводио је Лала Шахин (који је водио Османлије и у бици на Марици 1371. године). Командант српске војске био је војвода Влатко Вуковић.

Црква на Мекој Груди где се причестила војска  Влатка Вуковић
Црква на Мекој Груди где се причестила војска Влатка Вуковић

Турски војсковођа Шахин напао је са 18 000 војника које су код Билеће дочекали  Влатко Вуковић и Радич Санковић са 7 000 бораца спремних да крвљу бране своју земљу и веру. Битка се окончала потпуним поразом Османлија у коме се и сам Лала Шахин једва спасао бекством, док су губици у победничким редовима били незнатни.

Након Билећке битке отомански упади у Босну су престали на неко време, а о утиску који је она оставила на ондашње људе говори и епитаф који је уклесан на гробу Влатка Вуковића у Бољунима, недалеко од Стоца у Херцеговини:

Гроб Влатка Вуковића у Бољунима код Стоца (Фото Бљесак)
Гроб Влатка Вуковића у Бољунима код Стоца (Фото Бљесак)

„Асе лежи добри чоек Влатко Вуковић. Војвода Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388.“

Послије битке код Билеће у којој су турски одреди силовито побјеђени и протјерани, војвода Влатко добио је задатак да предводи одреде које је краљ Твртко послао свом савезнику кнезу Лазару Хребељановићу у Косовској бици.

Влатко је са собом понео и један топ који је добио од свог суседа Дубровачког кнеза, пошто се налазио у добрим односима са Дубровачком Републиком.

Кнез Лазар му је препустио команду над лијевим крилом које су чиниле трупе краља Твртка. Послије окончања битке, вратио се у Босну и Хум донијевши вијест о побједи, на основу чега је краљ Твртко слао извјештаје по Европи о хришћанској побједи у боју на Косову.

Умро је 1392. године, а наслиједио га је братанац Сандаљ Хранић Косача.

Унука Влатка Вуковића, била је краљица Босне, Катарина Косача Котроманић.

У част војводе Влатка Вуковића једна улица у Београду носи име Владетина – тако је српска епска поезија запамтила војводу Влатка, као војводу Владету.

Извор: http://bileca.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања