Flora Incognita – апликација за препознавање биљака

Испробали смо бесплатну мобилну апликацију за идентификацију биљака
Ова апликација је корисна, али и забавна уколико желите сазнати нешто ново или проширити своје знање о самониклом биљу. На крају идентификације, овај алат прикаже све карактеристике биљке као и латинске називе, родове, фамилије и слично.


Колико сте пута, док се шетате природом, запитали како се зову биљке на које наилазите? Да ли су јестиве, лековите, можда отровне?

Научници из ИТ компаније „Ilmenau“ и Института за биохемију „Маx Planck“ осмислили су мобилну апликацију Флора Инкогнита која идентификује биљке. Она је доступна свима и бесплатна је, а осим знатижељних, велику корист од ње могли би да имају ученици, студенти и научници.

Како се користи?
Апликација је врло једноставна за коришћење. У њој можете пронаћи кратка упутства, а највише треба обратити пажњу на ону како фотографисати биљку да би апликација могла што боље да је препозна.

Када желите да сазнате о којој биљци је реч, након отварања апликације изаберите икону за идентификацију (бели плусић). Након тога отвори се мени у којем морате да означите да ли је реч о биљци или грму, стаблу, трави или шашу, папрати.

Након одговарајуће категорије, отвори се камера и помоћу кратких упутстава фотографишете биљку. Неке ће, већ након прве фотографије, одмах препознати, а за неке ће ипак нити потребна слика листа или целе биљке.

Важно ја да укључите локацију уређаја јер апликација бележи на којим сте местима фотографисали биљку и све опрема у свима доступну базу.

И до 60.000 задатака за идентификацију дневно
Из тима поручују да су многи почели све више да користе ову апликацију која је преузета већ око 990.000 пута, а број биљних одредница дневно досеже и до 60.000.

„Јасно можемо видети да се људи усредсређују на оно што их окружује, а добијамо и много позитивних повратних информација. У протеклих неколико недеља повећала се свест о биљним врстама и њиховој разноликости“, каже за габот информатичар и вођа овог појекта, проф. Патрик Мадер.

„У поређењу с прошлом годином, ове смо приметили значајан помак у времену цветања ране кукурјака (Еranthis hyemalis)“, рекала је др.сц. Јана Валдхен.

„Помоћу таквих података можемо утврдити како се мења развој биљака и предвидети трендове у будућности“, закључила је.

Корисно и забавно
Ова апликација је корисна, али и забавна уколико желите да сазнате нешто ново или проширите своје знање о самониклом биљу. На крају идентификације, овај алат испише све карактеристике биљке као и латинске називе, родове, фамилије и слично.

Тим из пројекта Флора Инкогнита има много захтева од школа и универзитета који желе да укључе ову апликацију у своја предавања. Она може помоћи и научницима код истраживања и писања истраживачких радова, поготово онима о климатским условима и прилагођавању биљака.

Мартина Попић/ Агроклуб


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања