Министар безбједности БиХ: Ако треба и амбасадор Пакистана ће бити „персона нон грата“

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјавио је данас на ванредној конференцији за новинаре да је од директора Службе за странце БиХ Слободана Ујића тражио да утврди тачан број илегалних економских миграната како би се кренуло у процес њихове депортације из БиХ.

„Велики број њих не жели да нашим сигурносним службама покаже свој пасош и идентитет. Могуће је и да се ради о неким припадницима терористичких група који ће овђе чекати двије године да сакрију своју прошлост, да одиграју улогу
спавача“, казао је Радончић.

Казао је како тражи да Служба за странце у најкраћем року проведе анкету да ли неки од њих пристају на добровољну депортацију.

„Од њих ћемо узети писмене изјаве како бисмо могли ући у комуникацију с дипломатским представницима у амбасадама њихових земаља. Заиста желимо да скинемо огроман баласт од 8.000 до 9.000 људи у ситуацији када ће наших 50.000-60.000 људи вјероватно остати без посла. Овим желимо психолошки дјеловати на друге миграте и ово је порука ЕУ да нећемо пристати да постанемо депо за мигранте“, нагласио је Радончић.

Казао је да ће ово бити један процес те да је најважније направити први корак. Казао је да ће осим законских измјена за реализацију ове стратегије бити потребно осигурати и новчана средства за летове којима ће се депортовати мигранти.

„Људи који не желе да открију свој идентитет не могу ићи у мигрантске центре него морају ићи у затвор. Направит ћемо законско рјешење. Не можемо живјети с овим проблемом пет година, а имамо ситуацију да прошле године Вијеће министара није предложило ниједно законско рјешење за ову проблематику. Поуздано знам да поједине земље као Пакистан неће бити кооперативне у овој причи, а највише економских миграната имамо из Пакистана и Афганистана. Ако одбију да сарађују, ја ћу тражити да се пакистански амбасадор прогласи персоном нон грата и да се упути у своју државу. Ми не можемо изигравати беспомоћну власти“, поручио је он.

Извор: Кликс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО