Уставни суд БиХ: Забраном кретања млађим од 18 и старијим од 65 година прекршена људска права

Уставни суд Босне и Херцеговине данас је донио одлуку о томе да ли се забранама кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година усљед епидемије корона вируса крше права грађана.


Уставни суд БиХ закључио да је оспореним наредбама Федералног штаба Цивилне заштите број 12-40-6-148-34/20 од 20. марта 2020. године и број 12-40-6-34-1/20 од 27. марта 2020. године (којим је наређена забрана кретања лицима млађим од 18 година и старијим од 65 година на подручју Федерације Босне и Херцеговине) прекршено право на слободу кретања из члана II/3.м) Устава Босне и Херцеговине и члана 2. Протокола број 4 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода (Европска конвенција) у односу на апеланте и сва остала лица у релевантно истој чињеничној и правној ситуацији.

Наложено је Влади Федерације Босне и Херцеговине и Федералном штабу Цивилне заштите да, у року од пет дана од дана пријема ове одлуке, ускладе Наредбу Федералног штаба Цивилне заштите од 27. марта 2020. године са стандардима из члана II/3.м) Устава Босне и Херцеговине и члана 2. Протокола број 4 уз Европску конвенцију.

Даље је наложено Влади ФБиХ и Федералном штабу Цивилне заштите да у наредном року од три дана обавијесте Уставни суд о провођењу налога из ове одлуке.

Апелације су одбијене у дијелу захтјева да се укине Наредба Федералног штаба Цивилне заштите од 27. марта 2020. године. Према мишљењу Уставног суда, оспорене мјере не испуњавају захтјев „пропорционалности“ из члана 2. Протокола број 4 уз Европску конвенцију, зато што се из оспорених наредби не види на чему су засноване процјене Федералног штаба Цивилне заштите да спорне групе на које се мјере односе носе већи ризик да ће се заразити или пренијети заразу Kовидом 19.

Даље, нису разматране могућности увођења блажих мјера ако такав ризик оправдано постоји, нису стриктно временски ограничене, нити је утврђена обавеза њиховог редовног преиспитивања како би се осигурало да трају само онолико колико је то „неопходно“ у смислу члана 2. Протокола број 4 уз Европску конвенцију, односно да се ублаже или укину чим ситуација то дозволи. Ова одлука ће у току дана бити објављена на веб- страници Уставног суда БиХ.

Одлука је донесена након “неколико апелација грађана” који захтијевају одлуку о мјерама ограничења кретања за особе млађе од 18 и старије од 65 година које су поднесене против одлука Федералног штаба цивилне заштите.

Извор: Н1 БиХ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања