„Требаш бити жена чији поглед узнемирава, осмијех поражава а карактер осваја“

Написала је Мир – Јам, Милица Јаковљевић, српска књижевница која је рођена на данашњи дан 22.априла 1887.године.


Краљица љубавних романа освајала је публику лагано али са јаком прозом, јединственим и сликовитим стилом, који је сваког читаоца успио убацити на мјесто неког од ликова, бар на моменат, а то је највећи успјех једног књижевника.
Пристојна и лијепа, патријархална дјевојка из угледне породице, писала је пуно о љубави и браку, али се никад није удавала.

О њеном приватном животу се мало зна, а оно што је сигурно је то да је често била оспоравана и забрањивана уз објашњења да се њен рад не може поредити са радовима мушких аутора тог времена.
Одбила је да ради за окупационе новине, па је изгубила статус новинара. Њене књиге су биле забрањене, а понижена и осрамоћена у друштву није успјела пронаћи нови посао.

Аутор је романа „Рањени орао„, који је екранизован 2009. године, те романа „То је било једне ноћи на Јадрану“ , „Непобедиво срце„, „Отмица мушкарца„, „Грех њене мајке„.


Умрла је 1952. године од упале плућа а вијест о њеној смрти нису објавиле ниједне новине.
Ако се квалитет њених романа покушавао занемарити у времену у којем је живјела, данас то заиста није случај. Њени романи и друге књижевне форме, које је писала су многим њеним читаоцима праве смјернице и путокази кроз тешку и компликовану свакодневницу.

ИСТОК


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања