Антун Барац: Кроз решетке

“Снијег је веома дубок. Замео је све цесте и путеве. Прекинуте су поштанске и аутобуске везе. Па ипак, унаточ томе, усташе су из Окучана дотјерале пјешке, опет једну поворку жена, с дјецом. Гледамо кроз решетке нове сапатнице. Све су то сељакиње, различито обучене и различитих година. Судећи по одјећи, све је то сиротиња. Пуштају их у двориште, гдје врше различите послове. Настојимо, макар смо од њих далеко, разабрати њихове физиогномије, прочитати нешто из израза њихових лица. Понеке од њих упамтимо. Нарочито ми се упила у памћење нека мајка с дјететом, цурицом.

Цурица је малена, ни за какав још посао није. Но мајка мора радити. Кћеркица је увијек уз њу, држећи се грчевито њезине сукње. Гацају обадвије по снијегу: цурица посрче, но држи се чврсто мајке. Мислим и по ноћи на њих, као да су ми блиске и драге знанице. Чим ујутро погледам у двориште, тражим их оком, да се увјерим, јесу ли још увијек ту. И кад их угледам, као да опажам некога од својих, најдражих. Снијег непрестано пада. Промет је потпуно обустављен. У логору је сасвим понестало дрва. Но усташе су одлучне. Дали су посјећи стабла у врту крај казнионице. И сад, по дубоком снијегу, јадне заробљене жене преносе то у казнионичке просторије. Носе тешко, падају у снијег, али се брзо дижу, уплашене од погледа стражара.

И моје су познанице међу њима. Мајка носи на леђима дрва, а цурица гаца крај ње. Узима и она по један комад и носи, само да је не раставе од мајке. Тако је то трајало десетак дана, а онда, једног јутра, тих жена више није било у дворишту. Усташе су рекле: послане су на рад у село. Већ знамо, што то значи. А ја мислим на малу цурицу, која се тако чврсто држала мајчине сукње.

И никако да схватим: ко је имао толико снаге, да је отргне од мајке и убије обје.

Како је страховит морао бити тај час! А снијег пада даље, дјевичански чист.

Не поновило се.”

Новелу је написао Антун Барац хрватски историчар и затвореник логора Стара Градишка крајем 1941. године. Новела је објављена у књизи „Бијег од књиге“ која је постхумно објављена.

Херцеговац


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања