Три пута више новца троши Кабинет предсједника Републике Српске него предсједника Србије

Кабинет предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, троши годишње чак три пута више новца од Кабинета предсједника Србије.

Главна служба за ревизију Републике Српске анализирала је рад Службе предсједника Републике Српске. Занимљиво је да ревизија није дала мишљење о финансијском резултату за 2019. годину.

Завршена је само ревизија усклађености активности, финансијских транскација и информација исказаних у финансијским извјештајима.

Буџет предсједника Републике Српске сваке године је већи. Прошле године Жељка Цвијановић имала је на располагању 10, 8 милиона марака.

Од тог износа преко 2, 7 милиона је утрошено за плате и накнаде 80 административних радника. Без обзира што Служба предсједника сваке године узима све више новца из џепова грађана, ревизори су одлучили да за 2019. годину не дају оцјену о финансијским резултатима.

Када је у питању прослава Дана Републике, путнички аутомобили, одликовања – штедње није било.

Ревидиране су набавке:

– Организације обиљежавања Дана Републике Српске (392.151 КМ)

– Путничких моторних возила (555.583 КМ)

– Љетних ауто гума (23.770 КМ)

– Одликовања Републике Српске (115.205 КМ)

– Погонског моторног горива (80.981 КМ)

– Звучне и свјетлосне сигнализације (19.960 КМ)

– Сервисирања и одржавања возила ван гарантног рока (22.496 КМ)

Служба предсједника РС је прошле године располагала са 24 моторна возила. Према анализи дневно је издвајано око 600 марака за гориво.

Економисти отварају питање колики се број возила и за које потребе користи.

”Нико од изабраних дужносника се није родио у ”Аудију” или ”Мерцедесу”. Погледајмо искуства из Европских земаља. Тамо се људи возе градским превозом или бициклом. Морамо радити на уштедама и те уштеде окренути у Фонд за помоћ привреди”, каже за БН телевизију економски аналитичар Зоран Павловић.

Када су у питању трошкови режија, струја, централно гријање, фиксни и мобилни телефони потрошено је преко 200 хиљада марака. На генерално чишћење Палате Републике готово 6 хиљада марака. Само за израду медаља из буџета је издвојено 135 хиљада марака.

”НС РС има дупло више запослених са посланицима, а буџет 10 милиона. Кабинет предсједнице има дупло мање запослених, а исти буџет. Тамо имате 14 савјетнка који су ухљебљени да раде за СНСД. Кад све саберемо дођемо до тога да немамо новца и да молимо људе около да нам помогну, сада када је настала криза”, каже посланик СДС у НС РС Давор Шешић.

Буџет предсједника Српске је до доласка Милорада Додика био око пет милиона марака. Његовим уласком у Палату 2015. године та цифра се удвостручила. Занимљиво је да донедавно Милорад Додик, а сада Жељка Цвијановић троши годишње чак три пута више од Кабинета предсједника Србије.

Фото:Моја Херцеговина Извор: БН ТВ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО