Тражићете ви раднике

Редови купаца који чекају да уђу у популарни маркет, од јутра до мрака. Ипак, њихови радници су добили минималац. Маркет у истом граду, иста или мања дужина реда. Њихови радници добили пуну плату, плус бонус за труд у опасно вријеме.


Даље, у тржном центру, чим је почела криза, више од 100 запослених је отишло кући. Радници у једном приватном вртићу у марту радили три седмице, али нису добили ни марку плате.

Наравно, ово је само мали дио онога што знамо, али је права слика онога како се криза изазвана падемијом вируса корона (зло)употребљава у пословној заједници у Републици Српској. Истина, неки су погођени, готово уништени, нису радили ни дан. Али, изгледа да је све више оних који су ову крзу искористили као изговор за додатно богаћење, бахаћење, поскупљења, отказе, смањење плата и освете радницима, као да су им црни душмани, а не дио фирме.
Прије само мјесец и по, већина оних који данас отпуштају раднике кукали су како их нема довољно. Прва криза, прва седмица у којој нису радили, или нису зарађивали онолико колико су навикли, и услиједили су откази, смањење плата. Нико није био спреман да отпакује своје милионче настало на екстрапрофиту, да се стисне мјесец – два, да на своју штету помогне радницима, да их задржи. Не. Радник је за њих увијек био нужно зло, гњида коју треба згазити, нерадник.

Не дај боже да „газде“ продају багер, камион, утоваривач, па да их опет купе када све прође. Не. Много је какше отпустити радника, то безвриједно биће које само забушава или чека прилику да побјегне у Њемачку. Али, зато су сви послодавци похрлили да се појаве пред државом као жртве, да моле за помоћ, субвенције, одгађање плаћања ПДВ, репрограме кредита, плаћање пореза и доприноса.

Знате ли шта је оваквима, који су навалили на владин новац за спасавање радних мјеста, поручио бугарски премијер Бојко Борисов? “Продајте своје скупоцјене лимузине, па ми се тек онда обратите за помоћ”. Ако би се код нас којим случајем десило исто, Владина помоћ већини не би била ни потребна.

Слободан Попадић http://Srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО