Република Српска: Од 27. априла укидање забране рада за неке услужне дјелатности; проширити обухват тестирања

Главни координациони тим констатовао је на данашњем састанку да Република Српска има довољно тестова за вирус корона, те је препоручио Институту за јавно здравство Републике Српске да прошири обухват тестирања становништва на овај вирус, посебно када је ријеч о лицима која су, по природи свог посла, највише изложена контактима, као што су здравствени радници, полицајци, радници у услужним дјелатностима и слично.

Оцијењено је да је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској стабилна, да нема експоненцијалног раста заражених вирусом корона, те Главни координациони тим препоручује да се 27. априла 2020. године укину мјере забране рада за још неке субјекте из области услужних дјелатности.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министарка финансија Зора Видовић одржали су данас, у Бањалуци, редован састанак Главног координационог тима.

На данашњем састанку констатовано је да је у завршној фази најављено формирање три фонда чији је задатак да помогну привреди у новонасталим околностима.

Ријеч је о Гарантно – кредитном фонду, чија је намјена финансирање обртних средстава и подршка ликвидности малих и средњих предузећа, те обезбијеђење гаранција за обртна средства и ликвидност малих и средњих предузећа; Компензационом фонду, чија је намјена директна подршка малим и средњи предузећима и предузетницима по основу пореза и доприноса и минималних нето плата, која су престала са радом због одлука кризних штабова, као и помоћ Заводу за запошљавање око исплате накнада за незапосленост и Фонду за помоћ јединицама локалне самоуправе, чија је намјена помоћ јавним комуналним предузећима.

Главни координациони тим и данас је апеловао на грађане да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција, када је ријеч о заштити од вируса корона, као и на лица којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера.

Глас Српске


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО