Министар Шеранић: Ово љето ће бити другачије од претходних – нема окупљања за 1. мај

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, рекао је да се требају онемогућити масовна окупљања на излетиштима за 1. мај, те да ће ово љето бити много другачије у односу на љета које смо имали претходних година.

20200421100340_595372.jpg (164 KB)

Шеранић је појаснио да када је у питању 1. мај ми већ имамо мјере на снази, а то су забрана окупљања више од три особе, као и ношење маски и рукавица на јавном мјесту.

„Што се тиче самих рестриктивнијих мјера у односу на оне које су тренутно на снази то ћемо процијенити накнадно. Видјећемо каква нам је ситуација била сад за Васкрс што се тиче епидемиолошкох података и броја заражених лица у појединим подручјима Републике Српске и сходно томе ћемо се свакако водити када говоримо о неким рестриктивнојим мјерама“, рекао је Шеранић.

Истакао је да свакако требамо онемогућити масовна окупљања на излетиштима, у смислу прославе самог 1. маја, те да ће то бити задатак самог штаба и препорука струке када је у питању начин контроле, што се тиче самог ширења вируса.

Релаксација мјера уз посебне услове

Шеранић је рекао да када говоримо о релаксацији мјера, да ће то подразумијевати враћање појединих дјелатности у смислу њиховог функционисања и рада.

„Биће прописано како дезинфиковати простор, те ношење личне заштитне опреме, прије свега у оним дјелатностима гдје имамо однос један на један. То су прве мјере које разматрамо у смислу могућности  отварања неких продавница“, рекао је Шеранић.

Поновио је да свака мјера која омогућава окупљање већег броја људи биће посљедња разматрана.

„Сигуран сам да ће ово љето бити много другачије у односу на љето које смо имали прошле године или претходних година, тако да са тог аспекта мораћемо бити свјесни да и ми као појединци и даље ћемо морати да користимо личну заштитну опрему и то је нешто што ћемо морати сагледавати у наредном периоду“, појаснио је Шеранић.

У Републици Српској регистровано је 564 случаја заразе вирусом корона, а опорављених је 262.

Независне новине


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО