Цена нафте пала испод нуле, произвођачи немају где да је складиште. Имамо негативне каматне стопе, можемо ли да имамо негативну цену нафте?

Цене нафте су се управо први пут забележиле негативне вредности пошто је велика економска криза узрокована корона вирусом оставила трговце очајним.

Цена америчке сирове нафте пала је за више од 300 одсто до – 0, 40 долара по барелу за само неколико сати, што је присилило произвођаче нафте да плаћају купцима јер у складиштима једноставно нема довољно простора.

То је уједно и објашњење на питање шта значи негативна цена нафте. Дакле, постоје инвеститори који су спремни да плате да би би се ослободили нафте. Што многи аналитичари сматрају сулудим.

  • Већ имамо негативне каматне стопе. Да ли ћемо имати и негативне цене нафте? Пошто нема места за складиштење нафте, власници ће морати да плате да им се одузме нафта. Наравно, овако смешно ниске цене неће потрајати – рекао је Питер Шиф, познати економиста.


Како је рекао, оно што се сада дешава на тржишту нафте је обрнуто ономе што бележи злато. За златом је толика потражња, да неће моћи да задовољи потребе, док с друге стране, нафте има толико да се свет у њој „дави“.

Сутра је последњи рок за уговарање куповина на терминском тржишту за мајске испоруке.

Шта се догодило са нафтом? Ово је питање које не се не поставља само данас када је нафта отишла у минус, већ питање које траје дуже од месец дана.

Izvor: http://Biznis.telegraf.info


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО