Пивски парох приведен јуче, и мора да напусти Црну Гору

На највећи и најрадоснији хришћански празник, умјесто да буде са својом породицом, плужински парох о. Мирослав Михаиловић је у Управи полиције у Никшићу, на саслушању задржан пет и по сати.

Свештеник Српске православне цркве, пивски парох Мирослав Михаиловић, прије два дана позивао вјернике из Плужина да у недјељу тамошњој цркви након васкршње службе запале свијеће, мораће након завршетка пандемије морати да напусти Црну Гору.

То решење му је црногорска полиција уручила након јучерашњег саслушања.

Подсјетимо, његово обраћање вјерницима Плужина, преко разгласа, дан раније, на Велику суботу, 18. априла, које је неки „савјесни“ грађанин снимио телефоном, доспјело је до недобронамјерних медија, а потом је злоупотребљено у циљу оптуживања свештенства СПЦ у Црној Гори да не поштују препоруке надлежних органа у вези са вјерским окупљањима. На снимку се чује да је парох позвао вјернике да на Васкрс дођу да прислуже свијеће уз обавезно држање социјалне дистанце, након Литургије, која почиње у 7, а завршава се у 8 часова и 30 минута.

На највећи и најрадоснији хришћански празник, умјесто да буде са својом породицом, плужински парох о. Мирослав Михаиловић је у Управи полиције у Никшићу, на саслушању задржан пет и по сати.

Подсјетимо, литургија поводом најрадоснијег хришћанског празника, Васкрса, јуче је служена без присуства вјерника, срамном одлуком црногорског режима кријући се иза вируса Ковид-19.

Храмове и цркве јуче је „чувала“ полиција, не дозвољавајућу вјерницима ни да запале свијеће. Тај потез правдали су наводном одлуком Националног координационог тијела, да се морају поштовати препоруке Института за Јавно здравље, у циљу сузбијања ширења корона вируса.

Након Литургије вјерницима полиција није дозволила да уђу у храм, како би, поштујући правила физичке дистанце, макар, запалили свијеће, већ су их, демонстрирањем силе, удаљили од плужинског Саборног храма.

Међутим, детаљним прегледом препорука НКТ, нигдје није назначено да се ЗАБРАЊУЈЕ одлазак у храмове и цркве.

Поставља се логичко и етичко питање зашто с једне стране, православним вјерницима у Црној Гори није дозвољено уђу у храм да би барем запалили свијеће, док са друге, редови испред маркета Волија, Франце нису спорни.

In4s


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО