Драгослав Шиник руши баријере: Лијекови за дјецу са сметњама у развоју стижу са свих страна

Да хуманост не зна за препреке доказао је и Драгослав Шиник из Градишке, који се у вријеме пандемије вируса корона ставио 24 часа на располагање породицама које имају дјецу са сметњама у развоју и покренуо акцију набавке и дистрибуције лијекова којих нема у БиХ, а десна рука су му возачи камиона и пријатељи широм региона и Европе.

Захваљујући Шинику, који је предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, као и његовим сарадницима, у Српску и ФБиХ за непуних 20 дана, од када је почела акција, стигло је више од 300 лијекова.

Уз пошиљке, посљедњих дана дијеле и маске, а Шиник каже да је у протеклим данима преузео бројне улоге, од наручиоца, шпедитера, до возача.

“Захваљујући људима који су ми помогли сви лијекови су бесплатни. Нико од породица није платио ни лијек ни доставу и тако ће бити док траје ова криза. Појединих лијекова нема код нас ни у редовно вријеме, али је надлежни фонд рефундирао новац онима који га купе, уз овјерен рецепт из апотеке. Сада смо дошли у ситуацију да не иду аутобуси ни аутомобили, а за Словенију је некад из Бањалуке ишло 500 аутомобила и могли су да понесу те лијекове“, рекао је Шиник.

Једини начин за долазак до неких лијекова, на примјер за епилепсију, у вријеме пандемије је, каже, сарадња са возачима камиона.

“Без њихове помоћи, све ово не би имало смисла. Они, у својим групама за Србију, Словенију, Њемачку, Аустрију, прате моје објаве на друштвеним мрежама и јављају се куда иду. На примјер, превозник из Новог Сада, ако иде за Сарајево, довезе лијек до Раче, тамо се нађе са колегом који иде у Бањалуку, а ја, захваљујући потврди за кретање од Полицијске управе, преузимам и просљеђујем по приоритетима, како ниједно дијете не би остало без лијека“, казао је Шиник, који је лани организовао манифестацију “Сви смо ми дио вас“, која је окупила више од 2.000 породица из 107 градова, а која им је сада основна база са сарадњу.

Шиник каже да до сада није имао никаквих проблема на граници и додаје да има максималну сарадњу са надлежнима.

“Наша дјеца су посебно подложна инфекцијама, али могу да рачунају на многе добре људе који ће им на овај начин помагати колико год могу, све док се ситуација не смири“, закључио је Шиник.

/Глас Српске/ Фото: Микро мрежа


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО