САНУ против приједлога Синода СПЦ за Васкрс

Послије повјеренице за равноправност Бранкице Јанковић и чланова владиног Кризног штаба за борбу против вируса корона јуче се и Српска академија наука (САНУ) изјаснила против приједлога Светог архијерејског синода СПЦ да се на Васкрс у недељу 19. априла дозволи вјерницима да присуствују литургији тако што би им се омогућила слобода кретања од пет до десет часова.


„Уз искрено поштовање према Синоду СПЦ и вјерским осјећањима и потребама грађана Србије, а на основу добијеног става Одјељења медицинских наука Српске академије наука и умјетности, Извршни одбор САНУ сматра да је у овом тешком тренутку пандемије најрационалније поступање оно које је усклађено и засновано на поштовању ставова и препорука наших и свјетских медицинских стручњака“, саопштено је из Академије пошто је најављено да ће приједлог Синода бити тема сусрета предсједника и премијера Србије Александра Вучића и Ане Брнабић.

Иако су поједини црквени кругови изненађени ставом САНУ, у врху СПЦ нико јуче није желео да званично коментарише то што је Академија „минирала“ Синод.

Тачку на „и“ после САНУ јуче је ставио главни државни епидемиолог Предраг Кон тврдњом да синодска молба „потпуно негира све досадашње покушаје да се спасу животи“.

Пре него што је Кон саопштио да је „дубоко погођен“ ставом Синода, Информативна служба СПЦ објавила је јуче Васкршњу посланицу Светога архијерејског сабора СПЦ, чији је први потписник патријарх Иринеј. У њој се свештенство, монаштво и верници истовремено позивају да „подрже програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе“, али и да „учествују редовно и активно у светој Литургији, кају се за своје гријехе и воде рачуна о своме здрављу и здрављу других“.

„Овогодишњи Васкрс дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ријетко кад у прошлости дочекивали и славили. Живимо у данима пандемије која је изненада задесила човјечанство. Читав свијет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема мјеста ни за Бога ни за човјека као боголико, духовно биће? Нашавши се у оваквим невољама, морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумијемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе. Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити. Изнад свега, молимо се Господу Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности! Молимо се Богу, учествујмо редовно и активно у светој Литургији, кајмо се за своје гријехе и водимо рачуна о своме здрављу и здрављу других! Ово је прилика да добро размислимо сами о себи и о читавом свијету“, наводи се, између осталог, у Васкршњој посланици СПЦ.

Председник и премијер Србије се још увијек нису званично изјаснили о прииједлогу Синода СПЦ.

У појединим црквеним круговима спекулише се да је реч о програмираној „акцији“, са познатим резултатом, која би требало да „црквену владу“ и патријарха Иринеја ослободи оптужби и притиска дијела вјерника, свештенства и појединих православних интелектуалних кругова, који сматрају да су стриктним спровођењем препорука Владе Србије угрожени не само њихова вјерска права гарантована Уставом, него и само учење Цркве.

Пошто су се пре Вучића изјаснили државни службеници, струка и САНУ, у црквеним круговима мало је ко јуче очекивао прихватање синодског предлога. Чак се спекулисало и о продужењу полицијског часа од четвртка до уторка.

Поједини београдски медији тврде да је захтјев Синода „изненађење“, јер је дошао послије наводног Вучићевог разговора са патријархом Иринејем, иначе председавајућим „црквене владе“.

Они су се наводно сагласили да се вјерска права на Васкрс остваре кроз ТВ преносе, а Вучић је, наводно, на основу тог разговора, изјавио да ће „грађани Ускрс прославити у срцима, затворени у куће и станове“.

(Данас)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО