Митрополија Црногорско-Приморска тражи договор са здравством око причешћа

Може да се одслужи литургија и да се задовоље потребе верника, а да се не прекрше норме, истиче ректор Цетињске богословије


Подгорица – Основно државно тужилаштво још вага да ли ће покренути кривични поступак против митрополита црногорско-приморског Амфилохија, протојереја ставрофора Велибора Џомића и још 23 особе, међу којима је било и десетак свештеника.

Њих је полиција привела у полицијске станице у Подгорици и Колашину и саслушавала три сата, јер су, наводно, у недељу, окупљањем испред цркве на Златици и Храма Христовог васкрсења у Подгорици, прекршили мере Националног координационог тела (НКТ).

И док свештенство чека шта ће бити одлучено, тужилаштво је против лидера Праве Црне Горе (Права) Марка Милачића експресно покренуло кривични поступак након што је у недељу, на празник Цвети, ухапшен док је шетао поред Саборног храма Христовог Васкресења у Подгорици, и то у време када забрана кретања није била на снази. Из Праве су поручили да им је из полиције саопштено да је „против њега покренут кривични поступак због изазивања панике и нереда, чиме потврђују да је у Црној Гори на делу диктатура”.

У Црној Гори не престају реаговања због привођења митрополита, па је тако Српски национални савет (СНС) оценио да „власт у Црној Гори показује очигледно непријатељство према српском народу”, као и да „за њу српски народ не постоји”.

„Привођење митрополита и свештенства Српске православне цркве је очигледно понижавање српског народа, који се данас у нехуманим условима бори за голи опстанак и преживљавање, без обзира на то што у укупном становништву Црне Горе чини релативну већину”, рекао је за наше новине председник СНС-а Момчило Вуксановић. „За овакав срачунати и срамни потез актуелне власти може се рећи да је усмерен искључиво у циљу застрашивања српског народа у Црној Гори уочи прославе највећег хришћанског празника Васкрсења господњег.”

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић верује да ће са одговорним људима из здравства црква постићи договор у вези са причешћем и Васкрсом, јер „ми у Цркви знамо да нам је битнији хлеб који се даје у Цркви него онај што купујемо у пекари или продавници”.

„Не можемо да омаловажавамо духовне потребе, оне су код нас верника на првом месту. Ако има добре воље, ових дана покушаћемо са властима, посебно са људима из здравства, да се договоримо, везано за причешће и Васкрс. Јер, очигледно са овим људима из политике и полиције, са њима се не можемо договорити, јер они те прво притворе и онда те питају шта мислиш. Ми знамо да може да се одслужи литургија за Васкрс и да се задовоље потребе верника на највећи хришћански празник, а да се не прекрши ниједна норма”, поручио је Перовић.

У протеклих 30 дана црногорска полиција је ухапсила 883 особе због кршења мера које су донели Влада Црне Горе и Национално кординационо тело у циљу сузбијања вируса корона.

Из полиције је саопштено да је због кршења мера највише грађана ухапшено у Подгорици – 200, Бару (149) и Никшићу (124). Међу ухапшенима су и лица у Херцег Новом (81), Будви (44), Котору (37), Улцињу (35), Даниловграду (30), Пљевљима (28), Беранама (24), Плаву (22), Тивту (20), Тузима, Цетињу и Бијелом Пољу, где има по 17 ухапшених. У Рожајама је ухапшено 14 особа, Жабљаку 11, а у Мојковцу, Колашину и Шавнику по једна.

Politika


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО