Кон: Због критика и става Српске православне цркве сам хтио да одем


Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да је услед критика јавности и става Синода СПЦ да треба омогућити присуство верника ускршњим литургијама, осетио потребу да напусти Кризни штаб за борбу против коронавируса. Казао је да је данас имао разговор са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, те да без снажне подршке председника и власти „не би били у стању ништа да урадимо, осим да причамо“.

„Ја сам на свом Фејсбук налогу написао једну поруку након што сам био изложен озбиљним критикама које нису биле само критике, него су били и напади на укупан рад, како мене лично, тако и стручног тима. Написао сам да заиста треба да преузме неко ко то боље може да ради, јер је тај ниво, морам да кажем, безобразлука превазишао оно што би могло да се прихвати. То је једна страна те приче, где сам на том Фејсбук налогу то написао, који је иначе мој лични, приватни, затворени, није за јавност“, навео је Кон на конференцији за медије Кризног штаба, којој већ данима не присуствују новинари.

Поред тога, наставио је Кон, дубоко га је погодила молба Синода СПЦ да се одобри привремени прекид забране кретања на Ускрс, како би православни хришћани који нису у самоизолацији могли да учествују на литургији.

„Зато што (та молба) на неки начин негира све ово што је досадашњи покушај да се спасе живот, и схватајући да до те мере има неразумевања, ја сам заиста осетио потрребу да треба да се склоним“, истакао је Кон.

Објаснио је, међутим, да је у току дана имао разговор са председником Вучићем и премијерком Брнабић, те да му је јасно да има своју професионалну обавезу.

„Осећам дужност што је дошло до јавности, да ово покушам да објасним. То је нешто што није требало да се деси, али десило се. Снажна подршка председника и морам јавно да је искажем – без снажне подршке председника и власти ове земље не би били у стању ништа да урадимо, осим да причамо. Потпуно свестан политизације, то је нужно да се каже, јер је истина и то је све“, казао је Кон.

Додао је и да је чинејница да већ неко време постоје напади на Кризни штаб.

„Некад нису злонамерни, али су након дешавања у Геронтолошком центру у Нишу, они постали неконтролисани и неприхватљиви, као да су се удружили у борби заједно с вирусом против нас који се боримо против тог вируса“, рекао је Кон уз оцену да није немогуће да су напади организовани, али да не жели да се тиме бави.

„По мени, то је потпуно неприхватљиво… У овој ситуацији се више на то обазирати нећу уопште. То су људи који имају времена да грозно нападају све оно који озбиљно раде. Бранити се од тога је практично пораз. То мора да се потпуно игнорише“, поручио је.

Подсетимо, Кон је јутрос на свом Фејсбук налогу најавио повлачење из Кризног штаба.

„Колико видим по Фејсбуку главни ‘кривац’ за продор вируса у Геронтолошки центар у Нишу сам ја и стручни тим. Време је да се због тога повучем и препустим бољима да воде пандемију“, објавио је Кон на својој Фејсбук страници.

Боље не знам и не умем. „Ратове“ нећу да водим ни против кога, осим против вируса, нагласио је Кон, истичући како је време да се склони.

„Непрекидно пратим све мислеће људе и како се сав гнев уместо на ситуацију и сам вирус окренуо према мени и стручном тиму време је да се склоним. Привремено искључење… Све најбоље!“, написао је Кон на својој Фејсбук страници.

Н1 Србија


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО