Играо за Њемачку и освојио ЕП, дјед му био у четницима

Њемачки медији су прије неколико дана, поготово они регионални, били пуни хвале због потеза који је извео некадашњи репрезентативац Њемачке Марко Боде.

Наиме, Боде је, као један од директора Вердера за који је одиграо скоро 400 мечева, понаособ звао сваког члана клуба (навијача) који има преко 70 година и распитивао се за здравље током пандемије корона вируса.

Поред њега, у акцији је учествовала још неколицина клупских чланова Вердера, а медији истичу да су заједно „окренули“ око 1.800 телефонских бројева.

За све оне који нису упознати са Бодеовим ликом и дијелом, вриједи поменути да је са репрезентацијом Њемачке био првак Европе 1996. године, а шест година касније и вицешапион свијета у Јапану и Јужној Кореји.

Иначе, у питању је легенда Вердера чији дјед је био у четницима.

Марко Боде је рођен у градићу Остеродеу. Отац му је био Нијемац, мајка полу-Њемица, полу-Српкиња. Тачније, отац јој је био Србин. Четнички војник.

За вријеме Другог свјетског рата Бодеов дјед је био заробљен и транспортован у Њемачку у логор. Тамо је упознао једну дјевојку и заљубио се. Толико да је чак побјегао из воза који их је враћао кући пред крај рата како би остао с њом. Оженио се, а у том браку је рођена једна дјевојчица – мајка Марка Бодеа!

О његовом југословенском поријеклу својевремено су писали локални медији у Бремену, али ништа више од тога да само вуче корјене.

За овог некадашњег фудбалера круже само ријечи хвале у скоро свим немачким медијима, а о њему је у суперлативу, током ексклузивног интервјуа за Телеграф, причао и његов некадашњи саиграч Раде Богдановић.

„Најинтелигентнији момак ког сам срео у фудбалу. Математичар, завршио факултет. Баш интелигентан. Тата“, рекао је Богдановић прије три године.

Боде је за Вердер одиграо 379 утакмица и постигао је 101 гол. За репрезентацију Њемачке на 40 мечева дао је девет голова и познат је као фудбалер који никада није добио црвени картон.

(Телеграф)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО