РЕПУБЛИКА СРПСКА: Од Великог петка до васкршњег понедјељка забрана кретања ван мјеста пребивалишта

БАЊАЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић рекао је данас да ће вјероватно бити донесена одлука да забрана кретања становништва између локалних заједница у дане викенда буде проширена за вријеме васкршњих празника како би вриједила од петка у 12.00 часова до понедјељка.

„Знамо да ће и петак и понедјељак бити нерадни и желимо да бар тај дио кретања људи буде ограничен. У овом моменту не размишљамо о проширењу забране кретања од 20.00 до 5.00 часова. Апелујем да грађани који имају потребу да оду до цркве то учине поштујући мјере које се односе на социјалне контакте и заштитне мјере“, истакао је Вишковић.

Он је додао да је на сједници Главног координационог тима договорено да предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић обави разговор са црквеним великодостојницима у вези са обављањем обреда и литургијама за васкршње празнике.

„Желимо да видимо на који начин је најбезбједније да проведемо васкршње празнике, а да никога додатно не угрозимо. Послије разговора које ће обавити Цвијановићева на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације ћемо донијети мјере које ће важити за васкршње празнике“, рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Премијер Српске је поручио грађанима да је процјена да се, уколико буду задржани садашњи трендови епидемиолошке ситуације у Српској, може очекивати да око 10. маја Републички штаб за ванредне ситуације почне доносити одлуке које ће бити флексибилније у односу на садашње.

„Молим за разумијевање и апелујем да се грађани и за вријеме васкршњих и првомајских празника и предстојећих слава максимално придржавају мјера које се односе на социјални контакт и ношења заштитне опреме. Најважније је да у наредних 15 дана не покваримо добре резултате и ефекте које смо направили у протеклих мјесец или мјесец и по дана“, поручио је Вишковић.

Он је захвалио грађанима који су издржали досадашње мјере, наводећи да зна да то није било лако.

„Све што радимо је у интересу здравља наших грађана и надам се да ћемо до 10. маја бити у позицији да кажемо да је ова епидемија добрим дијелом иза нас и да ћемо се полако моћи враћати нормалном животу и обавезама“, рекао је Вишковић.

Извор: Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО