Прича о чувеном Јагодинском чичи

Ко је био чувени Јагодински чича: Остао без обе ноге у рату, пузећи обрађивао земљу, а чезама са коњима долазио у кафану на пиво и збијао шале са свима

Сећате ли се руменог чикице са брковима који се смеје уз чашу пива? Они млађи сигурно не, али они мало старији знају деку са налепнице која је красила флашу чувеног Јагодинског пива.


Иначе, он није био измишљен лик, већ је заиста постојао. У питању је Мирослав Митровић, познатији као Лоса. Рођен је 1892. године у
срцу Шумадије, у селу Драгово. Учествовао је у I светском рату, где је због тешког рањавања остао инвалид без обе ноге, али ведрог духа. Управо због тога био је и најомиљенија личност у селу. Често је у чезама са коњима ишао у Јагодину на пиво у
чувену Шарену кафану. Тамо је и упознао комерцијалисте пиваре, који су му предложили фотографисање на које се он појавио дотеран.


Фотографисан је и као такав постао модел за налепницу чувеног брке са флаше Јагодинског пива. Сам Мирослав, као ни људи у селу, није био свестан да је постао по томе познат, већ је сазнао када је случајно у продавници угледао свој лик на флаши омиљеног пива. То га је јако обрадовало и почео је да прича да ће на тај начин живети вечно. Од тада, где год би се појавио тамо где је служено Јагодинско пиво за њега је било бесплатно.
И данас у Драгову живе његови потомци који имају само речи хвале за њега јер се и као инвалид бавио пољопривредом-пузећи док није добио протезе. Касније се бавио и пчеларством.

Мирослав Митровић је умро 1961. године, али његов лик није, јер је Јагодински чича почетком 21 века заштићен у међународној институцији за заштиту интелектуалне својине у Женеви.

Шајкача


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО