„Млијекопродукт“ Козарска Дубица, „Мљекара Пађени“ Билећа и „Мљекара Дуле“ Бијељина домаћи су произвођачи млијека и млијечних производа и куповином њихових производа чувамо више од 470 радних мјеста и опстанак око 2.750 произвођача млијека.


Портал ЛАПИТАЛ одлучио је да подржи акцију „Купујмо домаће“ коју је покренула Привредна комора Републике Српске како би заједнички допринијели чувању радних мјеста и пословању домаћих фирми, те опоравку економије погођене пандемијом вируса корона (КОВИД-19).

Серијалом текстова представићемо прво производе домаће прехрамбене индустрије, а касније производе и других сектора.

Што се тиче произвођача млијека и млијечних производа, у Српској послују фирме „Млијекопродукт“ из Козарске Дубице, „Мљекара Пађени“ из Билеће и „Мљекара Дуле“ из Бијељине.

Према подацима из финансијских извјештаја за 2018. годину наведене три фирме су запошљавале просјечно 475 радника („Млијекопродукт“ – 336, „Мљекара Пађени“ – 120, „Мљекара Дуле“ – 19). Откупљују млијеко од око 2.750 коопераната, односно произвођача млијека.

Млијекопродукт“ Козарска Дубица
Компанија „Млијекопродукт“ из мјеста Вриоци у општини Козарска Дубица нуди мноштво млијечних производа под брендовима „Виталиа“, „Моја кравица“, „Баланс“, „Натура милк“, „Грекос“, „Јоогоод“, „Кафица бy флерт“, „Белло“ и “Дубички сир за питу“.

„Млијеко откупљујемо са више од 1.500 великих и малих породичних фарми широм БиХ одакле дневно прикупимо око 200 хиљада литара свјежег, домаћег млијека врхунског квалитета. Савремена технологија, константно унапређење производног процеса и иновације као веома битан сегмент нашег пословања резултирали су са преко 100 различитих паковања млијечних производа које свакодневно пласирамо на тржиште“, наводе у „Млијекопродукту“.

Поред домаћег тржишта, „Млијекопродукт“ производе пласира и на тржиште ЕУ, Црне Горе и Србије.

Мљекара Пађени“ Билећа
Производњом млијечних производа бави се и „Мљекара Пађени“ из мјеста Плана у општини Билећа, а поред млијека нуди и млијечне производе: јогурт, кисело млијеко, сурутку, павлаку, намаз, свјеже, тврде и полутврде сиреве те традиционалне производе.

Мљекара Пађени је савремно опремљен погон који има дневни капацитет прераде до 50.000 литара свјежег млијека, које откупљујемо од око 950 коопераната са подручја 16 општина Херцеговине, Романије и Подриња. Сирово млијеко прерађено у мљекари је произведено великим дијелом (преко 90%) испашом стоке на пашњецима херцеговачког крша гђе има доста љековитог биља те на романијско – подрињском платоу, а зими са храном произведеном са истог терена“, наводе у „Мљекари Пађени“.

Од 2016. године „Мљекара Пађени“ има дозволу за извоз производа у ЕУ.


Мљекара Дуле“ послује у мјесту Средњи Драгаљевац у Бијељини, а поред млијека нуди и јогурт, павлаку, кајмак, меке сиреве и сурутку.

„Мљекара Дуле“ броји преко 300 коопераната, од којих свакодневно откупљујемо 11.000 литара свјежег, сировог млијека. Млијеко откупљујемо са простора Семберије и подмајевичких села“, наводе у „Мљекари Дуле“.

Њихови производи могу се наћи у скоро свим градовима БиХ.

Ако познајете још неке од произвођача млијека и млијечних производа јавите нам, а ми ћемо листу ажурирати како би домаћи производи били што познатији и доступнији што већем броју становника Српске.

Текстове о домаћим производима објављиваћемо на порталу КАПИТАЛ у рубрици „Успјешан бизнис“ гдје смо, такође, промовисали домаће компаније.

„Купујмо домаће“!

КАПИТАЛ: Свјетлана Шурлан


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО