Зидојче цајтунг: Гастарбајтери више нису добродошли на Балкану, сада су терет

Гастарбајтери чије зараде хране многе породице на Западном Балкану, одједном више нису добродошли и њихове домовине их доживљавају као терет, а председник Србије Александар Вучић отишао је још корак даље и директно их оптужио за ширење пандемије и злоупотребу здравства, пише немачки дневник Зидојче цајтунг.

„Док друге државе покрећу све полуге и бројне авионе како би своје држављане који су ‘насукани’ у иностранству поново довели у домовину, са Балкана одјекују сасвим другачији сигнали“, пише лист.


Та порука, на пример у случају БиХ министарства иностраних послова, гласи „останите у државама у којима се сада налазите“, али сличне поруке долазе и из осталих земаља региона, пише минхенски дневник.

„Сви ти гастарбајтери од чијих дознака у домовини живе многе породице и за чији се повратак иначе тако офанзивно врбује, ођедном су непожељни и доживљавају се као терет“, пише лист.

У Србији, највећој земљи Западног Балкана са највећим бројем гастарбајтера, председник Александар Вучић је, наводи Зидојче цајтунг, отишао и корак даље. „Он повратницима, који су због кризе са коронавирусом изгубили радна места, а тиме и право боравка у иностарнству, директно приписује кривицу за ширење пандемије“, пише лист додајући Вучићеву оптужбу да су „неки од повратника знали да су инфицирани“ и да су дошли у Србију „да се бесплатно лече“.

Немачи дневник преноси и тврдњу председника Србије да је то што је дозволила повратак свих својих држављана, била „једина велика грешка његове владе у садашњој ситуацији“ и да „без тога не би било ни четвртине садашњих проблема“.

Зидојче цајтунг оцењује да су српске власти „очигледно ради застрашивања“ повратника продужиле карантин по преласку границе са 14 на 28 дана.

Немачки дневник констатује да на Западном Балкану „дискриминаторно делују и ригидне забране изласка напоље у неколико држава региона, које поготово погађају старије људе“.

Извор: Бета/Агенције


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО