Ово је прилика да суштина крсне славе надвлада форму

Православни свештеници из Фоче упутили су апел вјерницима да крсну славу обиљежавају, прије свега, онако како то црквени закон налаже.

Подсјећају да то подразумијева да се припреме славски колач, жито и свијећа, те да се због актуелне ситуације у вези са ширењем вируса корона смањи број гостију и ако је могуће да се слава сведе на породични ниво.

Протејереј-ставрофор и старјешина фочанског Храма Светог Саве Ненад Тупеша каже да ни Богу ни светитељу који се прославља није угодно да се неко на прослави његовог имена разболи и да ту заразу пренесе на друге људе.

„Да чланови породице буду ти који, заиста, и прослављају крсну славу, а да ове године гости, поготово из подручја погођених вирусом, изостану са славља, управо да би се заштитили. Дакле, треба све у крајњој скромности ове године провести и прославити Светог Лазара Четвородневног и Светог Ђорђа, ако се до тада продужи ово стање“, наводи Тупеша, који је и професор Богословског факултета у Фочи.

Он је појаснио да се прекађивање, као и раније, обавља на уобичајен начин – жито се доноси у храм и након помена и прекађивања носи кући.

Тупеша је нагласио да је обавеза да се спреме славски приноси, који обично када је велика навала гостију дођу у други план, те да је ово прилика да суштина надвлада форму.

„Нама Србима је некако све друго важније – спремања колача, торте и славске гозбе, а оно што је суштинско се некако скрајни. Ево сада је управо прилика да угодимо Богу и светима које прослављамо, да ставимо акценат на оно што треба да буде главно, а то су славски колач, жито и славска свијећа и прије свега молитва светитељу, Господу, Богородици и свима светима које прослављамо. У свакој невољи буде нека и корист, тако и у овој болести која нас је погодила, ипак, можемо да извучемо поуку да се вратимо себи, да се вратимо Богу на прави, изворни начин, да форма остане по страни, а да суштина дође до изражаја“, истиче Тупеша.

Он је додао да Црква, као одговоран чинилац друштва, поштује све мјере надлежних, те да службама које се редовно обављају присуствују вјерници који нису старији од 65 година и који немају здравствених проблема.

Тупеша је подсјетио да су фочански свештеници још раније препоручили да се сви породични обреди, како радости, тако и жалости, сведу на минимум – сахране у кругу најуже породице, без цјеливања, руковања и окупљања у затвореном, а парастоси само црквени без давања даће.

„Исто тако, ако је могуће, и крштења, због страха код оних који имају жељу да позову већи број гостију, нека их одгоде док прође ова болест. Вјенчања свакако уз пост нису могућа, а биће након Васкрса, али да се одгоде док се ситуација стабилизује“, поручио је Тупеша.

Извор: Мондо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО