Предсједник Владе Републике Српске наљутио докторе

Поводом изјаве предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, „да нису сви радници подније исти терет и да ће стимулације за људе који су поднијели највећи терет у овој ситуацији сигурно бити“, наишла је на оштар протест Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

„Предсједник Владе нема право да на незаконит начин и потпуно паушално оцјењује радни допринос здравствених радника и јавних здравствених установа јер тиме ствара непотребне пођеле у здравству“, каже се у саопштењу Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске. .

У саопштењу се наводи да, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске енергично изражава оштар протест поводом потпуно неосноване изјаве предсједника Владе Републике Српске, који је дана 03.04.2020.године у фукцији команданта Републичког штаба за ванредне ситуације, изјавио:

„Нису ни сви здравствени радници поднијели исти терет. Не може се мјерити рад Дома здравља у Бањалуци и у некој другој локалној заједници или Универзитетског клиничког центра Републике Српске са неким болницама. Стимулације за људе који су поднијели највећи терет у овој ситуацији сигурно ће бити“ –

„Поводом наведене изјаве Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске јавно позива господина Радована Вишковића да објасни јавности којим кантаром је он то измјерио терет и ризике који у вријеме ове опасне вирусне пандемије са собом носи сваки здравствени радник, као и свака јавна здравствена установа и какве то разлике могу да буду у доприносу борби против вируса између здравствених радника, било да раде у Бања Луци, Бијељини, Источном Сарајеву или Чајничу“, стоји у саопштењу.

У саопштењу додају да је ова изјава прије свега доказ да господин Радован Вишковић, као премијер није заборавио закључак који је у септембру прошле године донијела Влада Републике Српске по којем је требало да се до почетка ове године значајно повећају плате здравственим радницима, као и да је он лично за то одговоран јер је свјесно и грубо преварио све здравствене раднике.

„Сада господин Вишковић својим намјерним или несмотреним, али свакако непримјерним изјавама покушава да подијели здравствене раднике на оне који наводно “носе терет” и оне који наводно “не носе терет”, па да по том основу неједнаким поступањем и дискриминацијом умањи очекиване увећане трошкове у здравству“, наглашавају у саопштењу.

„Стога упозоравамо предсједника Владе Републике Српске да се одговорно понаша и да је дужан да поштује Устав и законске прописе Републике Српске, а посебно здравствене прописе о епидемиолошкој заштити здравствених радника и здравствених сарадника у погледу заштитне одјеће и опреме, а за што га као команданта Републичког штаба убудуће сматрамо лично одговорним јер намјеравамо предузимати све законске мјере за заштиту основних права здравствених радника и здравствених сарадника“, саопштено је из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

(БН)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО